20 Kasım 2024 Çarşamba / 19 CemaziyelEvvel 1446

Adapazarı Şeker Fabrikası Arıtma Tesisi açıldı

Adapazarı Şeker Fabrikası Arıtma Tesisi açıldı - Adapazarı Şeker Fabrikası Genel Müdürü Çapraz: - "Farklı illerde bin 837 çiftçiyle 78 bin dekar alanda pancar ekimi gerçekleştireceğiz.

5.10.2017 - 19:31
Bu istihsalden 62 bin ton şeker, 20 bin ton melas, 120 bin ton civarında yaş küspe üretmeyi planlıyoruz" - "Fabrikamız bu yıl yaptığı revizyon çalışmalarıyla geleceğe daha güvenli ve emin bir şekilde adım atmak için daha güçlü hale gelmiştir"

SAKARYA (AA) - Adapazarı Şeker Fabrikası tarafından tesis bünyesinde kurulan katı atık su artıma tesisi, düzenlenen törenle hizmete alındı.

Şeker Mahallesi'ndeki fabrika bahçesinde düzenlenen törende konuşan Adapazarı Şeker Fabrikası Genel Müdürü Hasan Çapraz, ileri teknolojiyle hazırlanan katı atık su arıtma tesisinin kısa süre içerisinde 20 milyon liralık bütçeyle hazırlandığını söyledi.

Farklı illerde bin 837 çiftçiyle 78 bin dekar alanda pancar ekimi gerçekleştireceklerini anlatan Çapraz, "Bu istihsalden 62 bin ton şeker, 20 bin ton melas, 120 bin ton civarında yaş küspe üretmeyi planlıyoruz. Adapazarı Şeker ailesi olarak, sizlerin sofranızda, çayınızda kahvenizde hayatınızın her köşesinde hayatınızı tatlandırmakla kalmayıp aynı zamanda maya sektörünün temel girdisi olan melası da üreterek ekonomik döngünün içerisinde en önemli yapı taşı oluyoruz. Bununla kalmayıp hayvancılık sektörüne 120 bin tonluk yaş küspe tedariği sağlayarak bu sektörün de yaşanması ve yaşatılması için gerekli girdiyi sağlıyoruz." şeklinde konuştu.

Takım arkadaşlarıyla beraber öncelikle kaliteye, müşteri memnuniyetine ve çevreye duyarlı olarak çalışma noktasında bu yıl kenetlendiklerini anlatan Çapraz, şunları kaydetti:

"İnşallah bunların semeresini önümüzdeki yıl göreceğiz. Bölgemizde üretilen pancardan elde edilen kazançların düğünlerde takı, evlerin temelinde taş, binalarda duvar, ilk traktör ve tarla parası olduğunu biliyoruz. Fabrikamız bu yıl yaptığı revizyon çalışmalarıyla geleceğe daha güvenli ve emin bir şekilde adım atmak için daha güçlü hale gelmiştir. Tesisimiz iki ayrı yapıdan oluşmaktadır. Ana gövdesinde oksijensiz ve oksijenli ortamda arıtma yapacak şekilde dizayn edilen tesisimiz, SASKİ'nin kabul değerleri standartlarında atık su artırmayı gerçekleştirecektir. Tesislerimizden çıkan çamuru, anlaşmalı bertaraf tesislerinde imha edeceğiz. Pancar yıkamadan çıkan değerli toprağı da belediyemizin gösterdiği alanlarda depo edeceğiz. Arıtma esnasında çıkan ve yaklaşık değeri 1 milyon lira olan biyogazı, doğalgaz kanallarımızla beraber işleyerek tekrar tesisin ihtiyaç duyduğu buhar üretiminde kullanacağız. Ekonomik değer ifade eden biyogazın tekrar üretim sürecinde kullanılmasıyla aslında ekonomik olan değeri tekrar israf etmeden tesisimizde kullanmış olacağız."

Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu da devlet yönetmekle ticari kamu iktisadi şirketleri yönetmenin birbirinden farklı olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

"Burada güzel bir tesis var. Binlerce işçi çalışmış, emekli olmuş. Sakarya'nın imar ve ihyasına büyük bir katkısı olmuş. Doğrudan doğruya burada çalışanlar olduğu gibi, dolaylı yoldan birçok katma değerle istihdam oluşturmuş. Sakarya ekonomisi için son derece önemli. Çevre ve dünyanın düzeni insanlar gibidir. Ülker ailesi son derece önemli işlere imza atan büyük bir firma. Böyle ciddi ve kurumsal bir firmanın bu işletmeyi alması ve işletmesi sürdürebilir olması açısından son derece önemli ve Sakarya için bir şans. Burada bu tesisin kazanılmasını çok önemli bir şans olarak görüyorum. İnşallah güzel bir şekilde çalışır ve çevreyi hiçbir zaman kirletmez. Türkiye'nin şeker açığı var malum ve pahalıya mal ediyoruz. Böyle güzel tesisler oldukça rekabet edilebilir ve sürdürülebir bir duruma gelir inşallah."

Konuşmaların ardından tesisin açılışı kurdele kesilerek yapıldı.