Televizyonculukta çok kolay zannedilen zor işler vardır. Ciddi yapılan yemek programları da onların başında gelir. Tamam tek mekanda çekim yapmak kolaydır ama malzemenin gösterilmesi, yemeğin hazırlanış sürecindeki detay çekimler, ışığın tüm alanda doğru kullanımı gibi olmazsa olmaz işler vardır. Çekim biter sonra asıl iş montaj başlar, iyi bir yemek programının montajı ciddi zaman alır.
***
Türkiye’de seyirci karşısına çıkan ilk yemek kanalı, ABD merkezli Home Tv oldu. İyi bir kanaldır ama tat anlayışı, malzeme seçimi haliyle Türkiye’den farklı ve o yüzden hitap ettiği seyirci kitlesi patlama yapmadı. Sonra D-Smart dünyada fenomen haline gelen Jamie Oliver’ı getirdi. BBC’de bir programda ünlenen programları 40’tan fazla ülkede yayınlanan bir marka Jamie Oliver ama gördük ki Türk seyircisi daha yerel tatları seviyor. O zaman biz de Türkiye’de olup bitenlere bir bakalım...
***
Türkiye’de yemek programlarının ilk sırrı ölçüydü. Kullanılacak malzemeyi gramla değil kaşık-bardak boyutuyla anlatanlar kazandı. Ama sonra menü hataları başladı , bir öğün için maliyeti 100-150 lirayı bulan işler ya da sosu ana yemekten daha zahmetli ya da pahalı olan işler Türkiye’de sınırlı sayıda seyirci bulur. Yıllar önce ekranda Fatih Altaylı ve Murat Bardakçı ekranda Fransa’dan gelen kazın nasıl daha iyi pişirileceğine dair bir tartışmaya girmişlerdi. Türkiye’de Fransa’dan kaz getiren insan sayısı x’se Erzurum’dan İspir fasulye getirtenler yüz x’tir... Arada çok akıllı işler de gördük, mesela TRT Haber’de Ekonomik Tarifler’de Osmanlı mutfağından yola çıkarak hazırlanan ve yeşil elmayla yapılan dolma buna iyi bir örnektir.
***
Bugün televizyon piyasasında dikkat çeken iki yemek kanalı var. Biri Turkmax Gurme diğeri de Planet Mutfak. Planet Mutfak son dönemin en doğru hamlelerinden birini yaptı ve ekranını hem isim hem de tat bazında zenginleştirdi.
Mesela pastanelerde gördüğümüz tatlıları evde yapma imkanı sunan Hümeyra Aydoğdu,mesela Burçay Cantekin’in sunduğu Kek Dünyası. Mutfaklar da ünlüleri olmazsa olmaz hale getirdik ya, Cenk Eren ve Buket Dereoğlu ilk gözüme çarpan isimler oldular. Türkiye’de yaşayan bekar erkek sayısındaki artış bile zaman içerisinde yemek programlarını daha renklendirecek gibi duruyor.
***
Bu arada bir hatanın da altını çizeyim.
CNN-Turk’te Mehmet Yaşin’in programı yemek programı değildir. O program başka şehirlerdeki tatları tanıtır.
NTV’de Vedat Milor’un yaptığı da yemek değil gurme programıdır.Üstelik fazla bilgi zaman zaman yorucu da oluyor. Dünyadaki trend Türkiye’ye de gelecek ve yemek kanalları yakın bir gelecekte daha popüler olacak.
Benden söylemesi...