Toplumda obeziteye karşı bilinç artmasına rağmen, zayıflık bir sağlık sorunu olarak algılanmıyor. Oysa zayıflık da tıpkı aşırı kilolar gibi pek çok hastalığı beraberinde getiriyor.
Vücut ağırlığının boy uzunluğuna oranla az olmasına tıbben zayıf diyoruz. Şişmanlığın hızla yaygınlaştığı ortamda az gözlenen bu durumda toplum zayıflığı hastalık olarak algılamıyor. Oysa sorun en az sağlık açısından obezite kadar ciddi tehlike yaratıyor. Zayıflık çoğunlukla uzun süre yetersiz beslenme sonucu vücuda kalori alımında azalma sonucu oluşuyor. Ancak sorunun tek nedeni bu değil elbet. Gün içerisinde yeterli protein, vitamin ve mineraller beslenme ile sağlandığında da zayıflık kendini gösterebilir ve kilo almak için insanlar zorlanabilir. Çünkü vücut analizlerini yaptığımızda, birey ödem ve yağ toplanması nedeni ile toplu gibi gözükür, gerçekte rahatsızdır. Özellikle bu olumsuz durum anemi ve enfeksiyonlara karşı dirençsizlik ile seyreder. Ayrıca boya göre uygun ağırlığın alt sınırındaki hafif zayıflıklar bir rahatsızlık olarak kabul edilmemelidir. Zayıflığı teşhis etmek için klinik muayene, boya göre ağırlık durumunu değerlendirme, iyi bir beslenme öyküsü alma ve deri kıvrım kalınlığını ölçmekle saptanabilir.
Kilo alamıyorum
Diyetle alınan enerjinin harcanandan daha az olması veya alınan besinlerin vücut tarafından kullanılamaması ile zayıflık ortaya çıkar. Vücut harcadığı kadar enerji alamaz, enerji açığını kendi yağ deposunu kullanarak kapatır. Bu anlamdaki zayıflık daha çok çocuklarda, gençlerde ve ağır işte çalışanlarda görülür. Harcanan kadar enerji alınamaması, diyetin yetersiz oluşundan ileri geldiği gibi, sindirim ve dolaşım bozuklukları ve parazitler gibi nedenlerle, alınan besinlerin vücutta kullanılmasının engellenmesi sonucu da olabilir. Ayrıca, hormonal dengesizlik, bazal metabolizmayı hızlandırır. Bu durumda enerji harcaması artar.
KEMİK SAĞLIĞI İÇİN RİSKLİ
Çocukluk ve gençlik yıllarındaki zayıflık, büyümeyi etkiler. Vücut dokuları enerji yetersizliği ile normal düzeyde büyüyemez. Aşırı zayıflık çalışma verimini düşürür. Özellikle, ağır işte çalışanlar ve spor yapanlara yeteri kadar enerji sağlanmazsa, hareket yetenekleri sınırlanır. Çok doğum yapan ve süt veren kadınlar da harcadıkları kadar enerji alamadıklarından zayıflarlar. Emzikli kadınlarda süt verimi azalır. Aşırı zayıflık, vücudun dış etkilere karşı direncini azaltır. Enfeksiyonlar kolay oluşur ve ararları ağır seyreder. Yedek enerjileri yetersiz olduğundan hastalıktan iyileşme zorlaşır. Menopoz sonrasında osteoporosiz riski artar. Zayıf kimselerin deri altı yağ tabakası yetersiz olduğundan, soğuk iklimlerde vücut ısısının denetimi güç oluşur. Aşırı zayıflar çabuk yorulabilirler. Aşırı zayıflığın, aşırı şişmanlık kadar yaşam süresini kısalttığı bildirilmiştir.