Akdeniz diyetinin en önemli parçası olan lor peyniri, bol baharat ve zeytinyağı ile tatlandırıldığında kilo vermeyi kolaylaştırıyor. Lor, İrritabl bağırsak sendromu, kalp, reflü ve migrende de rahatça yenilebilecek peynir türü.
Sağlıklı ve kalıcı zayıflamanın ilk prensibi porsiyonları küçültmek ve günlük yemek-yiyecek ile gelen yağı azaltmaktır. Araştırmalar her 10 kişiden 5-6’sının başarılı kilo verebildiğini bildiriyor.
Ancak bu başarılı kilo verenlerden sadece 1-2 kişisi kilolarını koruyabiliyor. Bunun temel nedeni sağlıklı zayıflamayı yaşam biçimi haline getirememek olarak nitelendiriliyor. Bu nedenle besin seçimlerine çok dikkat etmek gerekiyor.
Yağlandırmıyor!
İyi kilo verdiren besinleri daha sık yemek hem kalıcı kilo vermek hem de kilonun uzun süre korunmasında size kılavuz olacak. Bu nedenle besin seçimlerinizde; yemekleri yerken süzerek tüketin, eğer tavuk-balık-hindi eti yiyecekseniz muhakkak derisini ve jelimsi yağlı kısımları ayırmayı alışkanlık hale getirin ve süt ürünlerinde de az yağlıları tercih edin. Süt ürünlerinde peynirler özellikle tam yağlı yenildiğinde insanda haz yaratan besinler olduğu için az yağlıları tercih ederken zorluk çekilebiliyor. Ancak lor peyniri değil. Sütün kaynatılarak kesilmesi ile yapılan bu peynir, bol baharat ve az zeytinyağı ile tatlandırıldığında kilo verimini de kolaylaştırabilir.
Sert olan şişmanlatır
Roma’da Halk Sağlığı Enstitüsü’nün yaptığı bir araştırmada; bin kalorilik dengeli az Akdeniz diyeti modelinde kilolu kadınlara lor ve parmesan peyniri çeşidi ile 2 ay boyunca zayıflama diyeti uygulandı. 1000 kalorilik lor peyniri içeren zayıflama diyeti uygulayan kadınların, 1000 kalorilik parmesan peyniri tüketenlere göre ikinci ayın sonunda ortalama
3 kilo daha fazla verdiği bulundu. Araştırmacılar, yağlı sert peynir olan parmesanın yağ içeriğine bağlı olarak zayıflamayı da zorlaştığını bildirdi.
Kalorisi az kalsiyumu fazla
İtalya’da yapılan bir araştırmada yemek öncesinde salatalara taze lor eklenerek yapılan diyetin daha kolay kilo verdirdiği gözlenmiştir. Taze lor peyniri yüksek oranda protein ve çok az yağ içerdiği için hem toplam kaloriside az hem de kısa sürede doygunluk yaratmada süper besindir. Sodyum içeriği düşük olan lor, tansiyon ve böbrek hastalarına en uygun peynir çeşididir. Lor peyniri diğer peynirlere göre oldukça düşük oranda kolesterol içerir, içinde migreni tetikleyici aminoasit çeşidini de çok az oranda içermesi nedeniyle ‘süper peynir’ olarak niteleyebileceğimiz sağlıklı kalsiyum deposudur. İrritabl bağırsak sendromu, kalp hastaları, reflü ve migreni olan kişiler için de önemli bir peynir türü olan taze lor peynirinden en azla 4 yemek kaşığı yemenizi öneririm.