Harvard Tıp Fakültesi, metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olan kahvaltı çeşitlerini belirledi. ABD’li araştırmacıların kahvaltısı aynı zamanda kas kitlesini de koruyor.
ABD’nin dünyaca ünlü saygın tıp merkezi Harvard Tıp Fakültesinde 2005 yılında yapılan araştırmada kahvaltı öğününü sağlıklı besinlerden oluşturmayan kişilerin bel bölgesinin yağlandığını ve düzenli olarak şişmanladığını gösterdi. Araştırmaya alınan kadınlara 400 kaloriyi geçmeyecek kadar kahvaltı öğünlerinde kendilerinin seçimine bırakarak diğer öğünlerde Harvard Tıp Fakültesi Beslenme Uzmanlarının ayarladığı standart diyet ile takip ettiklerinde kahvaltıda yüksek yağlı besinleri tercih edenlerin her ay ortalama 1 kg aldığını gösterdi. Ayrıca erkeklerin kahvaltıyı dengeli ve düzenli yapmasının kas kitlelerini arttırdığını açıkladı. Avrupa Klinik Beslenme Dergisi’nde kahvaltı yapmanın doygunluk mekanizmalarını da kontrol altına aldığını açıkladı. İyi kilo verdiren ve doygunluğu arttıran kahvaltı öğünündeki besinlerden gelecek kalorinin yüzde 50 protein yüzde 25 karbonhidrat ve yüzde 25 yağ içermesi gerektiği belirtildi. Kahvaltının vücutta iyi yağ yakması için uyandıktan sonra en az 2 saat içinde yapılmasının çok etkili olduğu kanıtlandı. Avrupa Kanser ve Beslenme dergisi düzenli kahvaltı yapan kişilerin bağırsak fonksiyonlarının da düzenli çalıştığı ve tokluk hormonlarını harekete geçirerek iyi doyumu sağladığına işaret ediyor.
Avrupa Besin Araştırma ve Aksiyon merkezi zayıflatan ve metabolizmayı hızlandıran kahvaltının C ve A vitamini, kalsiyum ve fosfor bakımından zengin olması gerektiğini belirtiyor. Kahvaltının iyi kalori verdirebilmesi için 300 kaloriyi geçmemeli, az yağlı olmalı ve tuz kesinlikle kullanılmamalıdır uyarısını yapıyor.
-Kahvaltıda bulunması gereken ana protein kaynakları: Yumurta, az yağlı süt, az yağlı peynir.
-Ana karbonhidrat kaynakları: Kayısı reçeli veya marmelatı, fındık ezmezi, bal veya kuşburnu reçeli, tam buğday ekmeği, ruşeymli ekmek (İstanbul Büyükşehir Belediyesi satıyor) ve yulaf ekmeği.
-Ana yağ kaynakları: yeşil veya siyah zeytin, zeytinyağı, avokado.
-Ana meyve çeşitleri: Kivi, portakal, çilek.
-Ana sebze çeşitleri: Taze nane, maydanoz, dereotu, domates, kurutulmuş domates, kırmızı ve yeşil biber çeşitleri, fesleğen.