Yeme alışkanlıklarınızı gözden geçirin. Herkes yapıyor diye yüksek kalorili yiyecekler mi yiyorsunuz? Öğünleri hızlı mı yersiniz? İşte size bazı altın öneriler.
Kilonuzu etkin bir şekilde korumak için eski yeme alışkanlıklarınızı tekrar düşünmeniz ve kilo almanıza neden olan davranışlarınızı belirlemeniz gerekir. Neyi, ne zaman, nerede, neden ve nasıl yediğinizi düşünün. Sonra daha sağlıklı yeme tarzı geliştirmek için bazı değişiklikler yapın.
- Yemeklerinizi ve atıştırmalarınızı önceden planlayın. İş yerinizde diğer arkadaşlarınız şeker, hamur işleri veya cips tüketirken, siz düşük kalorili besinler tüketmek için önceden çiğ sebze paketi hazırlayın.
- Tokken alışverişe çıkın. Ve alışveriş listenizi aç olmadığınız zamanlarda hazırlayın.
- Bir programa bağlı kalın. Günde üç öğün beslenmeye yönelik hiçbir zorunlu kural yoktur. Bunun yanı sıra, düzenli yeme alışkanlığını sağlamaya yardımcı olur.
- Paketten değil, tabaktan yiyin. Bir paketten cips veya kraker atıştırırsanız veya büyük dondurma kutusunun içinden yerseniz, ne kadar tükettiğinizi bilemezseniz. Düşündüğünüzden daha çok olacaktır.
- Masaya getirmeden önce besinleri porsiyonlara ayırın. Porsiyon kaseleri ve tabakları masanın üzerinde olmadığı zaman muhtemelen daha az tüketirsiniz.
- Besinlerinizi yavaş tüketin. Sonuçta, doygunluk sinyalleri midenizden beyninize yaklaşık 20 dakika içinde ulaşır. Her lokmadan sonra çatalınızı masanızın üzerine bırakarak yavaşlayın.
- “Tabağı silip süpürmek” içgüdüsünü unutun. Doyduktan sonra tabağınızdaki her şeyi bitirmek zorunda değilsin.
- Yemeğinizi tüketirken oturun. Başka işlerle meşgul olurken yemek yemeyin. Böylece ne yediğinizi anlarsınız.
- Sadece yiyin. Yemeği tek başına bir olay olarak algılayın ve keyif alın.
- Tüketilmesi daha uzun süren besinleri seçin. Örneğin, kabuğunu soyduktan sonra tüketilen bir portakal, portakal suyuna kıyasla daha uzun sürer.
- Masadan kalktıktan sonra yemeyi bırakın. Masadakileri kaldırırken arta kalanları atıştırmaktan kaçının.
Atıştırma isteği duyduğunuzda ( özellikle aç olmadığınızda), başka işlerle ilgilenin.
- Sıkıldığınız zaman besin tüketiyor musunuz? Başka seçenekler bulun. Eğlenceli aktivitelerin bir listesini yapın. Sıkıldığınızda veya üzgün olduğunuzda, yemek yerine bu listeden bir aktivite seçin,
- Duygulara bağlı yeme isteğinizi kontrol altına alın. Kızgınlığınızı gidermek, rahatlamak, yalnızlığınızı unutmak veya depresyondan kurtulmak amacıyla oluşan yeme isteğinden kaçının.
- Duygularla daha uygun yollarla başa çıkmayı öğrenin. Atıştırma yapmak yerine fiziksel aktivite yapmak, olumsuz duygularınızı çözümlemede daha kalıcı sonuçlar vermektedir.
Yeme isteğini oluşturan sosyal durumlara karşı dikkatli olun..
Unutmayın gözden uzak olan akıldan da uzak olur. Şekerlemelerin, cipslerin ve diğer yüksek kalorili besinleri etrafınızda bulundurmayın. Bunların yerine az kalorili besinler bulundurun.
Mevsimsel yeme isteklerinin de farkında olun. Mutlaka yemeniz gerektiğini düşünüyorsanız, ufak porsiyonlu besinler tüketin. Sizi yemeğe neyin teşvik ettiğinden emin değilseniz, bir veya iki hafta boyunca beslenme günlüğü tutun.