Obezite tedavisinin uzun ve süreklilik gerektiren bir süreç olması hastaları daha kolay bir yol olan zayıflama ilacı kullanmaya yönlendiriyor. Oysa bu ilaçların yan etkisi yabana atılmayacak kadar fazla.
Beslenme tarzındaki değişiklikler ve fiziksel hareket azlığı gibi bir takım olumsuz şartlar bir araya geldiğinde obezite riski artıyor. Obezite, kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, bazı kanser türleri, solunum sistemi hastalıkları, kas-iskelet sistemi hastalıkları gibi pek çok sağlık probleminin oluşmasına zemin hazırlamakta yaşam kalitesi ve süresini olumsuz yönde etkiliyor. Bu nedenle obezite mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Obezitenin bu kadar yaygınlaşması, tedavisinin uzun ve süreklilik gerektiren bir süreç olması zayıflama mevsimini de gündeme geleceği bu aylarda kısa sürede sonuç alabilmek için bireyleri istenmeyen uygulamalara yönlendiriyor. Özellikle zayıflamak için bilinçsiz ilaç ile çeşitli zayıflama ürünlerinin kullanımının sağlığı son derece olumsuz yönde etkileyeceği unutulmamalı. Bu konuda bazı hususların mutlaka göz önünde bulundurulması gerekir.
Herkes obezite hapı kullanamaz
-Tedavinin temelinde bireye özgü diyet, egzersiz ve davranış değişikliği var.
-Zayıflama sürecinde aşırı ve hızlı ağırlık kaybından mutlaka uzak durulmalı, ağırlık kaybı için bireyin cinsiyeti, yaşı, boyu ve fiziksel aktivitesi dikkate alınmalı. Dengeli diyet diyetisyen ve doktor kontrolünde yapılmalıdır.
-Obezite tedavisinde kullanılan ilaçların hafif ve orta derecede ağırlık fazlalığı olan bireyler için uygun olmadığı unutulmamalı.
-Kullanılan ilaçların, güvenirliğinin saptanmış olması, obeziteye neden olan etiyolojiye uygun bir etki göstermesi, kısa ve uzun dönemde önemli yan etkisinin olmaması ve bağımlılık yapmaması büyük önem taşır.
-Zayıflama ilaçları gelişigüzel kullanılmamalı. İlaçları doktor önerisi ve kontrolünde olmalı.
-Tıbbi beslenme ve egzersizi içeren davranış tedavisine yanıt alamama durumlarında ilaç tedavisi tercih edilebilir.