Haziran ayı geldi, yani artık yaz mevsimindeyiz. Kış ayları boyunca vücudumuzda yer yer kümelenen yağlar ince giysilerin altında daha bir belirginleşiyor. Estetik açıdan bakıldığında aşırı kilo ya da şişmanlık sadece bir görsel bozukluk yaratıyor. Biraz bol giysiler ile bir miktar gizlenebilir, hele kendiniz ile barışık iseniz fazla kilolar hiçbir sorun değil. Ancak insan sağlığı bakımından değerlendirildiğinde yol açtığı ya da gelişmesinde rol oynadığı sağlık sorunları göz önüne alındığında ‘şişmanlık’ en tehlikeli hastalıklar arasında gösteriliyor. Yani mutlaka tedavi edilmeli.
Yayımlanan kitaplarda ya da yazılı, işitsel ve görsel basında uzmanların diyet önerileri bir - iki aydır daha da yoğunlaştı. Hatta dinlemekten keyif aldığım bir adyonun reklam kuşağında her gün bir zayıflama hapının reklamı yer alıyor. Hâlbuki bu zayıflama ilacı üzerinde geçen yıl laboratuvarımızda yaptığımız çalışmada, ölüme neden olabileceği için Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığının kullanımını yasakladığı ‘sibutramin’ maddesi bulunduğunu tespit etmiştik. Aslında tam bir çelişki; firmalar bu durumu ‘onlar sahte ürün’ şeklinde açıklıyor. Ama bizim analiz yaptığımız ürün hologramlıydı. Eğer hologramlı ürünler de sahte ise o zaman gerçek ürün hangi kritere göre ayırt edilebilecek? Benim kulağıma gelen; eğer satıcı sizin tipinizi güvenilir bulursa sibutraminli ürünü, şüphelenirse sibutraminsiz ürünü verdiği şeklinde. Ne derece doğru bilemem!
SAĞLIĞINIZDAN OLMAYIN
Geçen sene ağustos ayında Victoria’s Secret’in güzel modeli Miranda Kerr “Ben güzelliğimi Afrika Mangosuna borçluyum” diye ferman verince ben de köşe yazımda bu yılın sibutraminli zayıflama ürününün Afrika mangosu olacağını tahmin etmiştim. Nitekim çok geçmeden sibutraminli mangolu zayıflama ürünleri piyasada boy gösterdi. Bu yılın sibutraminli bitkisel zayıflama ürününü merakla bekliyoruz!
Daha önce de açıklamıştım ama aklınıza “madem sibutramin bu kadar etkili, neden dünya sağlık otoriteleri tarafından kullanımı yasaklanıyor?” şeklinde bir soru gelebilir. Bir defa daha açıklamakta yarar var. Sibutramin yıllarca ilaç şeklinde hekim kontrolünde uygulanmıştır. Ancak hekim kontrolünde bile uygulandığında ölümlere yol açma riski önlenemeyince ilaç piyasadan kaldırıldı. Kaldı ki yasadışı şekilde sibutramin ilave edilen doğal ürünlerin bazılarında önerilen dozun 2-3 misli miktarda yer aldığı tespit edildi.
Bunu daha önce de köşemde çeşitli defalarca ifade etmiştim. Hiçbir bitkisel diyet ürünü bir ayda 8-10 kilo kaybı sağlayamaz. Kilo verdirmeyi sağlayacak güvenilir bitkisel ürünlerin mutlaka uygun diyet ve egzersiz programları ile birlikte uygulanması gerekiyor. ‘Uygun diyet programı’ hangisi? Kimi proteini tamamen kesiyor, kimi karbonhidratı; hangisi doğru? Şüphesiz bu bir arayış! Ben bir diyetisyen değilim ancak her zaman “kişiye özel dengeli beslenme” programlarından yanayım.
Dikkat edin! Daha sağlıklı olayım derken sağlığınızdan olmayın.