Faturaları düşürmenin en etkili yöntemlerini bilimin ışığında bulmaya çalıştım. Bu şekilde aydınlanmaya harcayacağım elektrikten de kurtulmuş oldum. Sizinle bulduğum yöntemleri paylaşmak istiyorum.
Son zamanlarda (son 150 yıldır) temel ihtiyaçlarımız doğalgaz, su ve elektriğe fahiş zamlar yapıldı. Devletimiz adına seviniyorum ve daha çok para kazandıkları için mutlu oluyorum. Sonuçta benim ülkem bu. Öte yandan kendi cebimizi de bir parça düşünmekten zarar gelmez. Bu yüzden bir hafta boyunca laboratuara kapandım ve faturaları düşürmenin en etkili yöntemlerini bilimin ışığında bulmaya çalıştım. Bu şekilde aydınlanmaya harcayacağım elektrikten de kurtulmuş oldum. İşte birbirinden etkili o yöntemler:
Misafirlikte şarj edin
Misafirliğe gittiğiniz evden içeri girer girmez “Hocam şu telefonu bi şarja takabilir miyiz?” deyin. Hiçbir ev sahibi böyle bir isteği geri çevirmez. Telefon tamamen şarj olana kadar şüphe çekmemek için ev sahibinin seyrettiği dizi hakkında konuşun. “Abi Hürrem çok sinsi yaa, Süleyman bence onu boşamalı” gibi yerinde ve nokta atışı tespitlerle güven kazanın.
Evde duş almayın
Misafirliğe gittiğiniz evin küçük bir çocuğu varsa onunla ilgilenmeye başlayın. Ufak şakalaşmalar bir süre sonra yerini güreş tutmaya bırakacaktır. Çocukla güreşin. Eğer istemiyorsa zorla künde atın, dövüşmeye tahrik edin, boğuşun onunla. Burada amaç feci şekilde terlemek. Güreş bittiğinde çocukla ilgilendiğiniz için ev sahibinin gözünde kazandığınız puanı değerlendirmenin vakti geldi. “Yaa çok terledim bi duşa mı girsem?” deyin. Ev sahibinin vicdanı körelmemişse insafı gulyabaniler tarafından iğdiş edilmemişse böyle bir durumda size banyonun yolunu gösterecektir. Böylece doğalgaz, su ve elektriğin hunharca tükendiği bu eylemi tek kuruş ödemeden hallettiniz.
Komşunun buzdolabı
Elektrik faturasını kabartan eşyaların başında buzdolabı gelir. Tek işi meyve ve sebzeleri soğutmak olan bu aygıt o sakin tipinden beklenmeyecek ölçüde elektrik harcar. Bu yüzden onu emekliye ayırmanız gerekiyor. Buzdolabınızdaki yiyecekleri bir sepete koyup komşunuzun kapısını çalın. “İyi günler komşu. Şunları sizin buzdolabına koymamız mümkün mü? Biz çok zengin olduğumuz için bizimkinde yer kalmadı. İnanın avokadolar bozulacak diye korkuyorum” deyin. Hiç kimse zengin bir komşuyu kaybetmeyi göze alamaz. Meyve ve sebzeleriniz için soğuk bir yuva buldunuz bile. Aferin.
Kenya’ya gidin
Yaptığım gözlemlere göre kış aylarında bir daireye ortalama 400 liralık doğalgaz faturası geliyor. Böyle bir miktarı ödemek milyonlarca insan için hayal. Bu yüzden laboratuarda günlerce bunu nasıl çözebileceğimi düşündüm. Kara tahtaya kaç defa bir şeyler yazıp sildiğimi kaç deney tüpü kırdığımı inanın bilmiyorum fakat çözümü bulamadım. İnsanlar kombilerini kapatmıştı, odun sobasına dönenler, kömür sobasına bile dönemeyenler vardı. Bir şeyler bulmalıydım. Tam ümitsizliğe düştüğüm anda gözüme dünya haritası takıldı. Ve orada Kenya’yı gördüm. Uçsuz bucaksız çöllerin, turuncu topraklı arazilerin bulunduğu Ekvatora yakın sıcacık bir ülke. Evet, doğalgaz faturasından kurtulmanın yolu Kenya’ya gitmektir. Orada bırakın üşümeyi sıcaktan bunalıp çıplak bile dolaşabilirsiniz. Yeni bir ülkede yeni heyecanlar yaşamak istemez misiniz?
Elbette hükümete de bir yazı yazabilir ve milyonlarca insanın üşüdüğünü ifade edebilirdim. Ama doğalgazda çok tatlı bir kar oranı yakaladılar ve bunu bozmak istemedim. Devletimiz için hepimiz bir parça üşüsek ölmeyiz ya. Ölmeyiz bence. Ölende problem vardır.
Çocuğunuzdan faydalanın
Bilgisayar kullanmayın. Facebook durum güncellemeleri, Instagrama fotoğraf yüklemek ve off çok canım sıkılıyor tarzında twit atmak gibi hayati işlerinizi başka yoldan da halletmeniz mümkün. Oğlunuzu akranıyla oynaması için komşuya gönderin. İki yumurcak haylazlık yapacak ve komşunuzun canı burnundan gelince onlara bilgisayar açmak zorunda kalacak. Bu esnada oğlunuz daha önce ona verdiğiniz Facebook, Twitter ve Instagram şifreleriyle bu sitelere girecek ve sizin adınıza orada “Uludağ’da kayak keyfi:))”, “Kedim Minnov uyuklarken... canımsss”, “Bir lafa bakarım laf mı diye bir de söyleyene bakarım adam mı diye” gibi paylaşımlarda bulunacak. Elbette çocuğunuzu önceden doğru eğitmeniz bu işlem için çok çok önemli. Yoksa sizin paylaşımlarınız yerine bir ergen gibi şeyler yazabilir.
https://twitter.com/beyinsiz_adam