Yunanistan seçime bir hafta kala Ege Denizi'nde yaşanan mülteci faciasıyla dünya gündemine girmişti. Yüzlerce mültecinin ölümüyle sonuçlanan trajik olayda sorumluluk kabul etmeyen yetkililer sokaklarda protesto edilmişti.Yunanistan'da 21 Mayıs'ta yapılan seçimin ilk turunda netice alınamamıştı. 2. tur ise 25 Haziran'da yapıldı. Seçimleri yerinde gözlemleme fırsatım oldu. Seçime katılımın %65 civarında olması bekleniyordu. Sokaklarda bizdeki gibi bir seçim atmosferi yoktu.
Sandıklar 19.00'da kapandıktan sonra saat 22.30 civarı seçimi Başbakan Kiryakos Miçotakis'in liderliğindeki Yeni Demokrasi Partisi'nin kazandığı belli oldu. Oyların %40,3'ünü alan YDP 158 milletvekili çıkararak 300 üyeli parlamentoda çoğunluğu sağladı.
Yunanistan'da yeni uygulanan seçim sisteminde nispî temsil uygulanmıyor. İlk turda Miçotakis mecliste çoğunluğu sağlayamamış ve koalisyon kurmak istememişti. İkinci turda ise sandıktan birinci çıkan partiye %25 ve üzeri oy alması halinde fazladan 20 parlamenter verilmesi gerekiyor. %25'in üzerindeki her %0,5 için 1 sandalye veriliyor. Ancak fazladan verilen parlamenter sayısı 50'yi geçemiyor.
Ana muhalefet partisi SYRİZA %18'e yakın oy alırken en çok oyu Türklerin yoğun olarak yaşadığı Batı Trakya bölgesinden aldı. SYRİZA 48 parlamenter çıkarabildi. PASOK (Panhelenik Sosyalist Parti) %12'nin üzerinde oy alırken Komünist Parti %7,6 oy alarak parlamentoya girdi. Aşırı sağcı partiler ise Spartalılar Partisi %4,7, Zafer Partisi %3,6 oy alarak mecliste az da olsa temsil edilecekler.
Batı Trakya'da seçim öncesi Türklerin tercihlerine dönük bazı baskılar yaşanmıştı. Dora Bakoyani'nin bölgeyi ziyareti sırasında tehditler savurması Türk azınlık tarafından tepkiyle karşılanmıştı.
Rodop ilinde SYRİZA listesinden Özgür Ferhat yeniden seçildi. PASOK listesinden aday olan İlhan Ahmet de parlamentoya gidecek isimler arasında.
İskeçe'den SYRİZA listesinden Hüseyin Zeybek yeniden parlamentoya seçildi. PASOK adayı Burhan Baran da tekrar milletvekili seçildi.
Seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra Rodop Milletvekili İlhan Ahmet heyecanla bir mesaj yayınladı: "Sevgili soydaşlarım. Sizin oyunuzla Yunan meclisine seçilmeye hak kazandım. Bu akşam bir demokrasi zaferidir. Batı Trakya'da yeni bir döneme başlıyoruz. Bu benim şahsi başarım değildir. Bu mazbatayı milletim için kullanacağım..."
Batı Trakya'da geçtiğimiz haftalarda İskeçe'nin Ilıca köyündeki camiye saldırı düzenlenmiş ve Kuran-ı Kerim yakılmıştı. Saldırı sonrası bütün Türk kuruluşları ve birlikler çirkin hadiseye tepki göstermişlerdi.
Yeni dönemde Batı Trakya milletvekillerinin en büyük misyonu Türk kimliğini reddeden politikalara karşı parlamentoda ve tüm çevrelerde Türk Azınlığın haklarını savunmak olacaktır.