Beslenme bilimi, yiyeceklerin vücuda yararlılığını yumurtayla ölçüyor. Anne sütüne eşdeğer tek besin olan yumurta, zihinsel ve fiziksel hastalıkların tedavisinde ilaç görevi üstleniyor.
ARAŞTIRMALAR insanların zihinsel ve fiziksel fonksiyonlarının beslenme durumlarıyla doğrudan ilişkili olduğunu gösteriyor. Günümüz beslenme bilgileri kadının en az 44 gram, erkeğin de 70 gram kadar proteinli besin ile beslenmesinin önemini vurguluyor. Dengeli bir beslenme içerisinde protein kaynaklarının yüzde 40’ının da mutlaka hayvansal kaynaklı besinlerden gelmesinin sağlık açısından koruyucu olduğu belirtiliyor. Bu nedenle et ve çeşitleri, süt ve süt ürünleri ile yumurta, beslenmede hayvansal kaynaklı yiyecekler içinde temel oluşturan bir gruptur. Yumurta ise en büyük sırrı anne sütü proteinlerine eş değer vücuda yarar sağlayan yani anne sütü proteinine eş tek besindir.
Günde bir adet yumurta sağlıklı
Bu mucizevi besinin içerisinde vücutta sentezlenmeyen ve muhakkak yiyeceklerle almamız gereken ortalama 20 esansiyel amino asit kaynağı vardır. Bu amino asitlerin hepsini bir arada içeren protein kaynağı olmasından dolayı biyolojik puanı 100 olarak kabul edilir ve diğer hayvansal protein kaynaklarının vücuda yarar puanı yumurtaya göre hesaplanır. Yumurtanın ortalama ağırlığı
60 gramdır, içerisinde 6 gram kadar protein içerir. Yenildiğinde bu proteinin yüzde 95’i sindirilir. Bir yumurta ortalama 70-85 arasında kalori verir. Zayıflama diyetlerinde en iyi kilo verdirebilen besin olarak araştırmalarda öne çıkan yumurtayı sağlıklı her birey yaşamının her döneminde günde 1 adeti geçmeyecek şekilde yiyebilir.
Alzheimer’a karşı koruyucu
Yumurta, vitamin ve mineral açısından da çok değerlidir. Yumurta akı ve sarısı birbirinden farklı miktarlarda vitamin-mineral içerir. Yumurta sarısı A, D, E, B1, B2, biyotin, kolin, pantetonik asit içerirken yumurta akı ise niyasinden zengindir. Yumurta beyin dokusunun gelişimi, sinir sisteminin sağlığı için önemli bir besin kaynağıdır. Yumurtanın sarısında bol miktarda bulunan kolin, eksikliğinde Alzheimer hastalığına neden olan asetilkolin denilen önemli bir sinir sistemi ileticisinin öncü maddesini içerir. Yumurta haşlanarak ancak sarısının çevresinde yeşilimsi renkte olmayacak şekilde, taze sebzelerle karıştırılarak veya peynirle yenilebilir. Yumurta kesinlikle çiğ yenilmemelidir.