23 Nisan haftasındayız. Bu bahaneyle annelerin "Çocuklar neden yemek seçer?" sorusunun yanıtını bulmaya çalışalım. Araştırmalara göre çocukların yemek tercih nedeni genetik! Ama onların alışkanlıklarını şekillendirmek zor değil.
Bir süredir gözlemliyorum, çocukların yemek seçmesi konusunda bazı okuyucularım dertliyken, bazılarının hiçbir sorunu yok. Peki bunun nedeni çocuklar mı, yoksa annelerin taktik farkı mı?
Belki de yemek konusunda milletçe çocuklarımıza takındığımız tutum ters tepiyor da olabilir. Hani “Hadi çocuğum ye, biraz daha ye, bak havada kuş uçuyor, hoooop ge-li-yor!” taktiği var ya işte ondan bahsediyorum.
BİLİM NE DİYOR?
Bu ay Bilim ve Teknik dergisi yazarlarından Özlem Ak çocukların yemek seçmesiyle ilgili Kuzey California Üniversitesi’nin yaptığı bir çalışmayı paylaşmış.
Baştan söyleyeyim, bu çalışmanın sonucuna bakarak ipleri tamamen bırakayım ruh haline girmeyin. Çalışmaya göre, meğer çocuklar tabağındaki yemekten çok genleri sebebiyle tercih yapıyormuş. Prof. Dr. Myles Faith, yaşları 4-7 arasında değişen 66 ikiz üzerinde yaptıkları çalışmanın sonucunda yüzde 72’sinin yeni yiyecekleri denemekle ilgili isteksizlik yaşadığını ve bazı çocukların genetik olarak seçiciliğe diğer çocuklardan daha yatkın olduklarını söylemiş.
Bu demektir ki havada kuş olup siz bile uçsanız çocuk bir şeyi yememeyi aklına koydu mu yemeyecek. O halde onunla inatlaşmayı, ona ödül vadederek pazarlık yapmayı unutun. Bu taktikler ileriki hayatı için de olumsuz.
TABAK İLGİSİNİ ÇEKSİN
Önerim tabağını çekici kılmakla işe başlamak. Merak uyandırmak, ilgi çekmek, servisi farklılaştırmak. Örnek olarak peynir yemiyorsa bırakın yemesin. Israr etmeyin ve tabağına küçük bir deniz manzarası yapın. Kroketlerden balıklar, altına rendelenmiş peynirden yosunlar, bezelyeden su baloncukları yapın. Şimdi bırakın tabağı seyretsin. İstediğini yesin. Geri kalanı için inat etmeyin ve onu doğru şeylere, ilgi çekici yöntemlerle yönlendirmeye çalışın. Bunu yaparken lütfen unutmayın ki çocukların lezzet algısı da küçük yaşlarda şekilleniyor. O sebeple damak tadını hazır soslar ve şekerli gıdalarla bozmayın.
Çocuğunuza yapacağınız en büyük kötülük “Bak bunu yersen, bu şeker senin” demek. En azından okula gidene kadar patron sizsiniz. Şekerli hiçbir yiyeceği mutfağa sokmayın. Keklerinizi, kurutulmuş meyveleri sıcak suda bekletip pure haline getirerek hazırlayın. Hazır dondurma yedirmeyin ki tadını bilmesin. Evde taze meyvelerle yoğurtlu karışımları dondurun. Tatlı ihtiyacını doğal meyvelerle giderin.
Mesela ben! Anneme yemek konusunda çektirdiğimi az çocuk çektirmiştir. Ama annem yılmadı, beni zorlamadı. Yemekleri öyle bir hazırladı ki hep merak ettirdi. “Ama sen bunu sevmiyorsun, boşver yeme ben sana patates püresi yaptım diyerek en merak ettiğim tabakları önümden aldı. En sevdiğim patates püresinden gına getirtti. Ne kadınsın sen Aysel Hanım! Sanırım yemek konusundaki araştırmacı kişiliğim dört yaşımda karşılaştığm bu tavır sayesinde ortaya çıktı. İlkokula gidene kadar, oyun zamanlarımda elime havuc ve marul koçanı tutuşturdu. Sonuç mu? Eh sonucu görüyorsunuz!
LAL SU’DAN MEKTUP VAR
Lal Su! Altı yaşındaki en minik hayranımı sizlerle tanıştırmaktan onur duyarım. Gönderdiği fotoğrafını görünce ona şimdi de ben hayran oldum! Uzun zamandır annesi aracılığıyla bana sorular soruyor. Ben de yaşını öğrenince "Biraz daha Lal Su, biraz daha" diyorum. Ama dinler mi? O bence geleceğin mutfak kraliçesi, bir yemek tutkunu. Yemek yapmayı çok seviyor ve bizim için en sevdiği tarifini paylaştı, annesine yazdırdığı mektubu gönderdi.
“Ben Lal Su Musal, 6 yaşındayım İzmir’de bahçeli bir evde yaşıyoruz, bu yazıyı ben anneme söylüyorum o da bilgisayar da yazıyor şimdi. Ben babamla bahçe işlerini seviyorum. Bahçemde nane, reyhan, biber, domates, kestane ağacı var. Kestaneyi çok seviyorum ve biz babamla kestane diktik. Altı saksıda minik minikler ve ağaç olacaklar.
Yaz geliyor. En çok sevindiğim şey annemle buz meyveler yapmak. Meyveleri küçük küçük kesip ve çöp şişlere geçirip buzluğa atıyoruz. Annemle sebzeli omlet yapmayı da çok seviyorum. İçine en çok sevdiğim mısır, mantar, bezelye, kırmızı biber, taze reyhan ve kocaman nanelerimizden koyuyorum. Tavayı çevirirken zorlanıyorum ama annem elimden tutuyor ve çok kolay oluyor. Annem el açması börek yapıyor ıspanaklı ben de onun hamurundan alıp kendim açıyorum içine istediklerimi koyuyorum. Size en çok sevdiğim tarifi vermek istiyorum. En büyük hayalim Aydan ablam gibi yemek yapmak ve onların fotoğraflarını çekmek. Bir de balerin olmak. Tüm arkadaşlarımın 23 Nisan bayramını kutlarım.”
MİNİK ARKADAŞIMDAN MEYVELİ TART TARİFİ
3 yumurtayı 1 su bardağı şekerle çırpın. İçine bir portakal kabuğu rendesi, şekerli vanilin ve 250 gr erimiş tereyağı, 1.5 su bardağı un ve kabartma tozunu ilave edin. Sıvı bir hamur olması tercihimiz tart kabınızı yağlayın, dilediğiniz meyvelerinizi istediğiniz boyutta kesip tabana yerleştirin. Ben elma, ananas ve yaban mersini seviyorum. Ve sıvı hamurunuzu üzerine ekleyin. 165 derece fırında pişirin.