Geçtiğimiz, hafta ülke gündemi bir hayli yüklü idi.10 Eylül de Torba yasa çıktı, 12 Eylülün 34 üncü yılı idi. İkinci çeyrek ekonomik büyüme rakamlarını öğrendik ve IŞID belası ile ilgili önemli karar arifesini geçirdik.
Torba yasa oldukça önemli değişiklikler getirdi. Bana göre en önemli olanı hakim ve savcılara getirilecek sicil affıdır.Sayın Bakanın verdiği rakamlara bakarsak, hakim ve savcıların üçte birinin sicili bozuk.Benim tecrübem ve bilgim bir hakim ve savcının sicilinin bozulması çok zor bir prosedür.7500 şikayet dosyasının HSYK sekreterliğinde olduğu düşünülürse sicili bozulmayacak kimse kalmaz.Bu da bize yargı erkinin içinde bulunduğu derin bunalım boyutunu gösteriyor.
Gelelim 12 Eylül askeri darbesinin otuz dördüncü yıl dönümüne.Yaşı 50 nin üzerinde olan insanlar darbe döneminin evvelini ve sonrasını hatırlar.İnsanlar sokağa çıkamıyor, karaborsaya düşmemiş mal yok.Kardeş kardeşi vuruyor.Başta her ne pahasına olursa olsun koltuğunu vermek istemeyen küçük bir siyasetçi gurubu var.Basın, orduyu darbe yapmaya adeta kışkırtıyor..Bazı hukukçular alenen orduya daha ne bekliyorsun diyordu. Ordu 12 Eylülde darbe yaptı. Hazırlanan .anayasa %92 oranında seçmen katılım ile %92 oranında evet oyu ile kabul edildi. O günleri birebir yaşayanlardan en çok yüzde biri darbeye karşı idi.Hükümet bile ordu idareye el koysa da biz sonra tekrar geliriz düşüncesinde idi.
İkinci çeyrek büyüme oranları açıklandı. .Bu rakam beklentilerin altında %2,2 oldu.
Dünya Bankası yılın başında yayınladığı raporda, ekonomik büyümeyi Türkiye için %3,5, gelişmekte olan ülkelerde %5,3 Global ekonominin büyümesini de %3,2 olarak vermişti. Nereye, hangi oranlara bakarsak bakalım beklentinin altındayız.Bir başka yazımda bunun neden böyle gerçekleştiğini kendime göre analiz edeceğim.
Evet Güney sınırımızda bir terör belası var. Bir iken iki oldu. IŞID için ortak harekat düşünülüyor,Türkiye mütereddit. Tereddüt,O bölgeye gönderilecek silahlar bir müddet sonra bize doğru çevrilir mi? Bana göre çevrilir.Öldürmeye alışan bir gerilla grubu, o alışkanlığından kolay kolay vazgeçmez.İki tarafı keskin bıçak gibi olan bu problemi iktidar nasıl çözecek merak ediyorum.