Rize'ye doğru yola çıktık ama direkt Rize'ye gidebilmek için giriş vizesi almamız gerektiğini söylemişti ve konum göndermişti İsmail Kahraman ağabey.
Biz de vize için İkizdere yolundan Tulumpınar Köyü'ne doğru kırdık direksiyonu.
Köy Ovit Tüneli'nin bulunduğu güzergâhta. Ovit Tüneli'nden önce de çok sayıda (sayamadım) modern tünellerden geçiliyor.
İsmail ağabeyin İstanbul'daki bürosunda bulunan köy fotoğrafında köy düz ovada gibi duruyordu.
Meğer tepeden çekilmiş bir fotoğrafmış.
Tulumpınar Köyü'nün yolu Sultan Murad Yaylası'nın yolundan farksızdı hatta virajları daha keskindi.
Kıvrıla kıvrıla dik bir yamacı tırmandık. Öğleden önce köye vardığımızda İsmail ağabey, mahdumu Fatih bey ve torunu İsmail bizi karşıladı.
Giriş vizesini almanın bedeli meğer o yolu tırmanmakmış.
Salona girdik aşağılar uçaktan bakıyormuşuz gibi duruyordu!
Yükseklik korkusu olanların buradan aşağıya bakabileceklerini zannetmiyorum.
Biraz sonra öğle ezanı okundu, torun İsmail'in ikazıyla camie gittik.
Küçücük bir cami. 3 kişilik bir cemaat vardı 3 te biz 6 kişi olduk.
Cami duvarında bir levha asılıydı. Sıradan bir levha zannettim. İsmail ağabey ikaz etti levhanın başına gittik. Levha değil bir fermandı.
Bu küçücük köyde Cuma namazı kılınmasına izin veren ve Cuma imamı tayin eden bir halife fermanıydı!
"Abdulmecid oğlu Sultan Reşad Han'ın (el muzaffer daimen) hükmü oldur ki" başlığı taşıyan, 4 Safer 1328 hicri, 15 Şubat 1910 tarihli ferman, "Lazistan sancağının merkezi olan Rize kazasına tabi İkizdere nahiyesinde Tulumpınar Köyü'nde hayır sahipleri tarafından yapılan Mescid-i Şerif Cuma namazının sahih olma şartlarını taşımaktadır. Adı geçen köyde yapılan Mescid-i Şerife minber konarak Cuma ve bayram namazlarının kılınması yüksek makamlarımızca uygun görülmüştür." diye başlıyor imam ve ilgili vakıflara ait hükümleri ihtiva ediyordu ferman.
Tabii bu ferman devlet-i aliyye'nin en zayıf döneminde bile memleketin en ücra köşesiyle dahi böyle ilgilendiğini göstermesi bakımından dikkat çekiciydi!
Namazdan sonra cemaatle birlikte İsmail ağabeyin evine döndük. Zengin ikramlar yağmuru altında uzun bir sohbetten sonra Rize'ye gidiş için izin istedik.
Rize'ye giriş vizesini almıştık ama Fatih Kahraman'ın sehavetinin farkına ancak Rize'den ayrılırken vardık.
Fatih bey önce arabamızın anahtarını istedi farklı yere çekecek zannettim verdim. Ayrılırken arabaya bakım yaptırdığını gördüm. Yine ayrılırken İsmail ağabey 'Anzer balı verelim' dedi. Yokmuş normal bir bal hediye edildi. Rize'ye geçtiğimizde kaldığımız otele Anzer Balı gönderdiğini gördük. Dahası, otelden ayrılırken hesabı ödemeye yöneldik. Fatih Kahraman tarafından ödendiğini öğrendik.
İsmail ağabey MTBB başkanlığından beri bizim ağabeyimizdir. En son Birlik Vakfı olarak hazırladığımız anayasayı birlikte yazmıştık.
Rize'deki ailecek gösterdikleri misafirperverliği tarif edecek kelime bulamıyorum.
Rize'de Ayder yaylasını da seri bir ziyaretten sonra ertesi gün Zigana Geçidi, Şiran Gümüşhane üzerinden Tokat'a geçtik.
Şiran'da bir vatandaşın, "Dünyanın neresine gidersen git mutlaka Şiran'dan geçersin!" esprisini unutulacak gibi değildi.
Yazıyı bitirmeden Zigana Geçidi hakkında bir iki satır karalamak isterim.
Hep söylüyorum son 22 senede hükümetin yaptığı hizmet ve icraatlar devrim niteliğinde icraatlardır.
Eskiden Rize ya da Trabzon üzerinden Erzurum ve Gümüşhane'ye geçiş dağları tırmanarak saatler süren çok zahmetli bir yolculuktu.
Zigana'dan Gümüşhane'ye geçerken karşılaştığımız tüneller ve hele 14 km uzunluğundaki son tüneli görüp de bu hükümete oy vermemek nasıl bir şey diye düşünmeden edemiyor insan.
Son tünel, abartmıyorum İstanbul'daki Avrasya tünelinden fazlası var eksiği yok. Ve üstelik ücretsiz.
Bunca hizmete rağmen son seçimde AK Parti oylarının yüzde 35'le gerilemesine Başkan Erdoğan, 'kibir hastalığı, ruh ve kan kaybı' teşhisi koymuştu.
Evet, millet, cumhurbaşkanlığını tekrar Başkan Erdoğan'a vererek hizmetlere teşekkür ve devam derken yerel seçimlerde 'hizmet et ama bana üstten bakma benden kopma' mesajı verdi.
Ben Anadolu'nun her bölgesini gezen ve halkın nabzını tutan bir gazeteciyim.
AK Parti'nin çok güçlü bir tabanı var ancak 'kibir, ruh ve kan kaybı'na tepkili.
Başkan Erdoğan'ın dediği gibi "toparlanırsa daha çok seneler hizmete devam eder toparlanamazsa güneş karşısındaki buza döner."
Memleketim Tokat'ta da yazacak çok şey var ama şimdilik bu kadar.