Yoğun uluslararası baskılar sonucu Arafat'ın Mahmud Abbas'ı halk desteği olmamasına rağmen başbakan olarak atamasının ve Abbas'ın meclisten güvenoyu almasının ardından aynı gün, 30 Nisan 2003 tarihinde, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Abdullah Bin Abdülaziz tarafından İsrail-Filistin çatışmasına yönelik çözüm için "Yol Haritası", İsrail ve Filistinlilere sunulmuştur. 2 Mayıs tarihinde Suriye'yi ziyaret eden Colin Powell, ABD-Suriye ilişkilerindeki olumlu gelişmelerin sürmesi, HAMAS gibi örgütlerin ofislerinin kapatılmasını da içeren şartları ortaya koymuş; sonrasında Suriye'nin bazı ofisleri kapatmayı kabul ettiğini duyurmuşsa da Suriye basını bunun tersi yönünde haberler yayınlamıştır.
Abbas başkanlığında Filistin tarafı planı koşulsuz olarak kabul ederken, Şaron hükûmeti 25 Mayıs'ta Yol Haritasında belirlenen adımları rezervler koyarak kabul etmiştir. İsrail, şiddet olaylarının durması ve güvenli bir ortamın sağlanmasını barış için gerekli olarak ilan etmiş; Filistinli mültecilerin dönüşüne izin verilmesinin mümkün olmadığını ifade etmiştir. Ayrıca temiz su ihtiyacının karşıladığı Golan Tepelerinden çekilmesi de çıkarlarına uygun değildi. Haziran ayında Yol Haritası İzleme Misyonunu oluşturmak üzere John Wolf görevlendirilmiştir.
Yol Haritasının uygulanmasına ilişkin 3-4 Haziran 2003 tarihinde Mısır'ın Şarm El-Şeyh kasabasında, 5 Haziran'da da Ürdün'ün Akabe kentinde toplanan iki zirve oldukça önemlidir. Mısır'daki zirve, ABD Başkanı Bush ile Filistin'in yeni başbakanı Mahmut Abbas, Mısır, Ürdün, Bahreyn ve Suudi Arabistan liderlerinin katılımıyla gerçekleşmiştir. İlk kez Orta Doğu'da herhangi bir barış için önemli iki devlet olan Suriye ve Lübnan dışlanarak Arap devletleri, ABD yanlıları ve karşıtları olarak resmen ikiye ayrılmıştır. İkinci zirve ise Ürdün Kralı II. Abdullah'ın ev sahipliğinde ABD Başkanı Bush, İsrail Başbakanı Şaron ve Filistin Başbakanı Abbas'ın katıldığı bir Orta Doğu Zirve toplantısı 4 Haziran 2003 tarihinde Akabe'de yapılmıştır.