Bolu’da belediye başkanı seçilen CHP’li Tanju Özcan tartışma yaratan bir karara imza attı. Özcan, Türk vatandaşı olmayanlara belediyeden yapılan yardımları durdurdu. Bolu Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’ne yazı yazan Özcan “Herhangi bir yabancı uyruklu kişiye ayni ve nakdi yardım yapılmamasını” istedi.
Daha sonra konuyla ilgili açıklama yaptı, uygulamanın çerçevesini çizdi. “Yabancı uyruklu”dan kastının Suriyeliler olduğunu söyledi. “Bu artık dayanılmaz bir boyuta geldi” ifadesini kullandı. “Yedi yıldır bakıyoruz. Belediye bütçesinden bir tek Suriyeliye tek kuruş yardım yapmayacağım” dedi. Bir adım daha ileri giderek Suriyelilere iş yeri açma ruhsatı vermeyeceğini de belirtti.
Özcan’ı bu sorumsuz adımı atmaya iten sebep ne? Suriyeliler Bolu’yu istila mı etti? Yabancı uyruklular Bolu ticaret hayatını ele mi geçirdi? Bolu Belediyesi Suriyeliler için milyarlar mı harcadı? Yoksa başka nedenler mi var? Gelin rakamlara birlikte bakalım.
Bolu Türkiye’de Suriyelinin en az barındığı illerden biri. İl sıralamasında 60. sırada. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün 4 Nisan’da açıkladığı verilere göre Bolu’da sadece 2 bin 322 Suriyeli barınıyor. Kentin nüfusu 311 bin 810. Yani Bolu’daki Suriyelilerin kent nüfusuna oranı 0,74. Diğer bir deyişle sokaktaki her 1000 kişiden sadece 7’si Suriyeli. Bu oran Hatay, Adana, Gaziantep, Bursa gibi illerdeki orana bakıldığında devede kulak kalıyor. Yani ortada belediye başkanının altından kalkamayacağı bir durum yok.
Peki bu Suriyelilerin profili ne? Bununla ilgili bir veriye sahip değiliz. 2014 yılında Bolu Emniyetinden yapılan açıklamada kentte yaşayan Suriyelilerin iş gücü sahibi oldukları, Suriye’deki varlıklarını Bolu’ya taşıdıkları ve hayatlarını idame ettirdikleri belirtiliyor. Daha sonraki yıllarda kentteki Suriyeli sayısı artıyor ve profil değişiyor. Bu değişen profilin ne olduğuna ilişkin Bolu valiliğinden bilgi istedim ancak bir dönüş alamadım. Farklı kaynaklardan edindiğim bilgi şöyle: İçlerinde meslek sahibi sığınmacılar, Bolu’da iş yapan iş insanları, aynı zamanda ihtiyaç sahibi kadınlar, çocuklar, hatta yetimler var. Bir kısmı sosyal yardımlarla hayata tutunuyor.
Peki, Bolu’da bugüne kadar Suriyelilere ne kadar yardım yapıldı? Ya da 2018’de Bolu Belediyesi’nin Suriyelilere yaptığı yardımın tutarı ne? Bunun yanıtını almak için Bolu Belediyesi’ni aradım. Herhangi bir cevap alamadım. İkincil kaynaklardan yaptığım araştırmalarda meblağın cüzi miktarda olduğu anlaşılıyor. Ancak resmi makamlar dönüş yapmadığı için teyit edemedim.
Toparlayalım.. Barındırdığı Suriyeli sayısı az olan, sosyal anlamda sorun yaşanmayan Bolu’da, yeni seçilen belediye başkanı neden bu kararı aldı? Bu kararın altında yatan tek nedenin ilkel yabancı düşmanlığı olduğuna şüphe yok.
Belediye Başkanı Özcan’ın Batıda hızla yükselen ırkçı, ötekileştirici, dışlayıcı iklimin etkisi altında kaldığını söyleyebiliriz. Ayıplanması gereken bu tavır bu topraklara ait değil. Ne töremizde, ne kadim geleneğimizde fakire, yetime kimlik sormak, yabancı diye yapılan yardımı kesmek yok. Bu tavır sadece Bolu’yu değil Türkiye’yi gölgeleyen bir utançtır.