Türkiye’deki belediyelerin kültürel faaliyetleri tüm hızıyla devam ediyor. Söyleşilerden oturumlara, sempozyumlardan sergi, konser, tiyatro ve sinemalara, kültür sanat yayınlarına birçok dalda verimler meraklılarının istifadesine sunuluyor. Sinema programları arasında zaman zaman Kore Filmleri Toplu Gösterimi’nde olduğu gibi özel çalışmaların yanında periyodik film gösterimleri ve atölye çalışmaları yer alıyor. Önceleri sadece Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde düzenlenen uzun metraj film gösterimleri, bugün artık Kartal Bülent Ecevit, Tuzla İdris Güllüce, Sultangazi Hoca Ahmed Yesevi, Ümraniye Atakent, Şile ve Bağcılar Prof. Dr. Abdülkadir Karahan Kültür merkezleri olmak üzere toplam yedi mekana ulaşmış durumda. Son yıllarda ilkesel bir karar olarak sadece Türk sineması örneklerine yer verilen bu merkezlerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı tarafından Şubat ayı içinde yapılan film programlarına baktığımızda, Serdar Özarslan’ın Kendin Ol, Korhan Uğur’un Terkedilmiş ve Atalay Taşdiken ve Hacı Mehmet Duranoğlu’nun Ah Yalan Dünyada adlı eserlerini görmekteyiz.
Öte yandan bu ay içinde İBB Kültür Daire Başkanlığı uhdesinde kültür merkezlerinde yapılan seminerlere bir göz atıldığında, 5 Şubat’ta İstanbul Tasarım Merkezi’nin Sultanahmet’teki yerinde Sinema ve Medeniyet İlişkisi başlığı altında Alparslan Bozkurt’un Popüler Kültür ve Sinema adlı konuşması, 13 Şubat’ta Bahçelievler Dr. Enver Ören Kültür Merkezi’nde Engin Çağlar’ın Türk Sinemasında Yeşilçam Dönemi başlıklı sunumu, 17 Şubat’ta Fatih Ali Emiri Kültür Merkezi’nde Üstün İnanç’ın Zamanın Ruhu adlı konuşması, 18 Şubat’ta yine İstanbul Tasarım Merkezi’nde Sinema Nedir?başlığı altında Gökhan Yorgancıgil’in Sinemanın Doğduğu ve Geliştiği Dünya adlı sunumu, 24 Şubat’ta Taksim Atatürk Kitaplığı’nda Yeni Bir Sinemaya Doğru başlığı altında Faysal Soysal ve Hasanali Yıldırım’ın birlikte sunduğu The Lobster filmi okuması, 27 Şubat’ta Eyüp Sultan’daki Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği’nin mekanında Cihan Aktaş’ın Edebiyat ve Sinemanın Etkileşimi ve son olarak 29 Şubat’ta Sultanahmet Kızlarağası Medresesi’ndeki Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul şubesinde Bünyamin Yılmaz’ın Sinema Söyleşileri yer alıyor.
İlçe belediyelerinin münferiden düzenledikleri sinema programları arasında ise örneğin, Üsküdar Belediyesi’ne bağlı Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nde, 3 Şubat’ta Mutlu Aile Mutlu Çocuk Derneği tarafından Doç. Dr. Şükrü Sim’in yer aldığı Film Atölyesi, 10 Şubat’ta Mülteci Film Okumaları başlığı altında Mustafa Toprak’ın moderatörlüğünde Abdülhamit Güler’in konuk olduğu Michel Hazanavicius’un Arayış ve 16 Şubat’ta benim Sinema Sohbetleri programımda Orson Welles’in Kötülüğün Teması adlı filmleri ele alınıyor. Zeytinburnu Belediyesi Kültür Sanat Merkezi’nde, Kaptan Cingöz Macera Peşinde çizgi filmi, Derviş Zaim’in Balık, Billy Ray’in Gizemli Gerçek; Eyüp Belediyesi’ndeYasin Uslu’nun Bizim Hikaye, ayrıca Küçük Cadı Kiki ve Ponyo çizgi filmleri;Bahçelievler Belediyesi’nde Şenol Sönmez’in Hayat Öpücüğü filmiyle Snoopy ve Charlie Brown: Peanuts çizgi filmi; Güngören Belediyesi’nde Niko 2: Küçük Kardeş Tatlı Bela, Minik Kuş ve Afacanlar Takımı: Büyük Yarış çizgi filmleriyle Erhan Güleryüz’ün İçimde Akan Nehir ve Bağcılar Belediyesi’nde Fındık İşi, Kahraman İkili çizgi filmleri gösteriliyor.