Star’dan tekrar yazmaya başlamam için teklif geldi. Teklifi kabul ettim. Bu günden itibaren yeniden haftada iki gün, Pazartesi ve Cumartesi, yazmaya başlıyorum.
Yazmak aynı zamanda düşünmeyi ve üretmeyi de tetikliyor. Anlamaya çalışıp, anladığımı yazmaya çalışacağım. Sahici olma gayretinde olacağım. Nitelikli şeyler söylemediğimde sizlerden karşılık bulamayacağımı biliyorum.
Nitelikli okuyucuya nitelikli yazı lazım
Türkiye’de yazılanın ve söylenenin niteliğine bakıp tepki veren bir sosyal sınıf var. Söylenen söze, yazıya bir göz atıp, devamını “okumaya değer mi?” diye soruyorlar. Bu insan tipini ciddiye alıyorum. Onlarla etkileşim içinde olmayı önemsiyorum.
Üniversitede “eş ilişkileri” dersi verdim. Mesleğim gereği evliliklerinde sorun olan çiftlerle çalışıyorum. Bu aralar “eş ilişkileri” üzerine ne varsa okuyorum. Masam eş ilişkileri ile ilgili yüzden fazla kitapla dolu. Sahicilik adına, ben ne ile uğraşıyorsam onu yazacağım.
Kendimce dibini bulana kadar eş ilişkileri konusuna devam edeceğim. Artık anlaşılabilecek olanı anladım dersem, başka bir meseleyi kafaya takmaya başlayabilirim. Bu durumda da yazılarımın odağı değişmeye başlayabilir.
Eş ilişkileri için güvenilir bilgi ihtiyacı var
Eş ilişkileri ile ilgili işe yarar bilgilerin, derli toplu bir şekilde kamuoyuna sunulmadığı kanaatindeyim. Sağlık alanında bir düzeyde başarılan şey, evlilik alanında başarılmış değil.
Hepimiz sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite, stresin yönetimi konularında bolca bilgiye maruz kaldık. Bu maruz kalmanın sağlığımızı olumlu etkilediğini kabul etmek lazım. Aynı şeyin evlilik alanında başarılamadığı kanaatindeyim.
Sağlık alanındaki gibi, üzerine düşünülmüş, yol gösterici hale getirilmiş, uygulanması mümkün evlilik önerilerinin oluşturulamadığını düşünüyorum. Eş ilişkileri için bu ihtiyacı gidermeye çalışacağım.
Normali geliştirmek
Özellikle normali geliştirmeye hizmet etmeye çalışacağım. Evlilik ile ilgili bilgi ve beceriyi geliştirmek, sadece evliliği sorunlu olan kişiler için gerekli değil. Evliliğin kötüye gitmesini engellemek daha önemli. Hatta daha da önemli olan, evliliği daha da iyiye götürmek. “Evliliğimi nasıl daha iyi hale getiririm?” sorusunu sormak, sağlığımı nasıl daha iyi hale getiririm sorusundan daha da kıymetli.
Kitabın başlığına “İslam’a göre” yazmak yetmiyor!
Üstelik evlilik meselesinin kültürel boyutu da önemli. Evlilik alanında söyleyeceğimiz şeylerin dini ve kültürel değerlerimizle uyumlu olması da gerekiyor. Amerikan tipi ilişki kitaplarının çevirisinin ötesine gitmemiz gerekli. O kitaplardan alınmış bir fikrin Türkçe versiyonunu yazmak da iş değil.
Başlığına “İslam’a göre” diye yazmak bir yazıyı/kitabı değerli kılmaya yetmiyor. Piyasa birbirinin kopyası, aynı şeyleri söyleyen ama aslında dertlerimiz için pek bir şey demeyen ama başlığı “İslam’a göre evlilik...” kitaplarıyla dolu.
Evlilik alanında bir sorunu, bir meseleyi dert edinip, anlamaya ve anlatmaya çabalayan özgün eserlere ihtiyacımız var. Becerebilirsem bu türden eserler vermeye çalışacağım. Köşe yazılarım bu çaba üzerinden yürüyecek. Umarım başarabilirim.