Erken seçim kararıyla Türkiye sandık için geri sayımı başlattığı gibi, yeni sisteme geçiş için de geri sayımı başlattı. Artık Türkiye’nin yeni sisteme geçmesine 66 gün kaldı.
Türkiye, 16 Nisan referandumuyla Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni oyladı ve kabul etti, ancak halkın kabul ettiği yeni sisteme geçilmedi.
Referandumda bu sistemin niçin gerekli olduğuna yönelik gerekçelerin önemli bir kısmı, Türkiye’nin yapısal sorunları kadar, içinden geçilen süreçte aciliyet arz eden ihtiyaçları ifade ediyordu. Türkiye’nin maruz kaldığı iç ve dış sorunların çözümü Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemini gerekli kılıyordu. Sorunlar hala var olmasına rağmen ihtiyaç duyulan sistemin 2019 sonrasına bırakılması Türkiye’nin menfaatine değildi. Bu açıdan erken seçim kararı son derece yerindedir.
16 Nisan referandumundan sonra hemen uygulamaya geçen madde, Cumhurbaşkanının partili olabilmesiydi. Türkiye o günden itibaren Partili Cumhurbaşkanı ile işleyen Parlamenter Sistem’le yönetiliyor. Erken seçim, sistemin tüm boyutlarıyla hayata geçmesine fırsat sağlamış ve taşları yerine oturtmuş olacak.
Yeni sistem demek, tüm kurumların reforme edilmesi demektir. Bu yüzden önümüzde büyük bir reform süreci var. 24 Haziran seçimleri Türkiye’nin bu büyük reformu hayata geçirmesi anlamına gelecek.
Personel rejiminden tüm kurum ve kuruluşların işleyişlerine, seçim sisteminden Meclis içtüzüğüne ve yerel yönetimlere kadar her alanda yapılacak reformlar Türkiye için büyük bir değişim dalgası oluşturacaktır.
Türkiye her zaman reformlarla ve değişim projeleriyle büyük sıçramalar kaydetmiştir. Erken seçim reformlarla daha erken buluşma anlamında geliyor.
Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın erken seçim kararını açıkladığı konuşmada vurguladığı iki husus çok önemli:
1. Eski sistemin hastalıklarından kurtulmak.
2. Belirsizliklerin Türkiye’ye zarar vermesini önlemek.
Erdoğan, yeni sisteme geçiş aciliyetini bu vurgularla ifade etti. Eski sistemin vesayetçi yapısının tamamen tasfiye edilmesi, Türk demokrasisi ve sivilleşme açısından hayati önemdedir.
Eski hastalıklar deyiminin içine bürokratik oligarşi ve sistemin hız kaybetmesine sebep olan alışkanlıklar da var. Yeni hükümet sistemi icraanın etkili ve süratli hale gelmesi açısından elzemdir. Kurumsal taassupların ortadan kaldırılabilmesi ancak topyekün bir reformla mümkündür.
Erken seçime yönelik spekülasyonların ortadan kaldırılması belirsizliğe son vermek demektir. Özellikle yabancı yatırımcılar ve ekonomik aktörler bu spekülasyonların ortadan kalkmasıyla rahat bir nefes alacaktır.
Suriye bağlamında bölgemizde yaşanan gelişmelerde Türkiye’nin hem güçlü bir aktör olarak öne çıkması, hem de maruz kaldığı risk ve tehditlerle daha etkili bir şekilde mücadele edebilmesi de iç siyasetteki belirsizliklerin kalkmasıyla ilişkili bir durumdur.
AK Parti’nin genel prensibi seçimlerin olağan takviminde gerçekleştirilmesidir. Cumhurbaşkanımızın “taahhütlerimize sadık kalarak dişimizi sıkardık” hassasiyeti bu prensibi yansıtıyor. Ama gelinen nokta AK Parti’nin değil Türkiye’nin menfaatlerini öncelemeyi gerektiriyordu. Erdoğan her zaman ‘her şey Türkiye için’ sloganını AK Parti’nin mottosu yapmış bir liderdir. Bu yüzden ülkenin ali menfaatleri neyi gerektiriyorsa AK Parti o istikamette hareket etmiştir ve bugün de aynı hassasiyeti sergilemektedir.
Erken seçim kararı milletimiz için hayırlı olsun.
Milletimiz 16 Nisan’da onay verdiği sistemin hayata geçmesi için 24 Haziran’da da iradesini ortaya koyacak ve yepyeni bir sistemle Türkiye’nin önünü açacaktır.