Mevsim geçişlerinde çocuklarda görülen cilt kuruluğu genel bir sorun. Konuyu Pediatri Uzmanı Sultan Doğan Duyar’a danıştım.
Bizim evde mevsim geçişlerinin izini sürmenin en kolay yolu Elvan’ın cildi... Çok alerjik ya da atopik bir durum yok ama yine de elleri kışın yol yol oluyor, kuruyor, yazın güneşte kuruyor. Ben de hemen geçen yıl kızımın doktorunun önerdiği kreme yöneliyorum. Mevsim boyunca alışıyor elleri tam kendine gelirken havalar değişince cildinde bir kuruma başlıyor yine. Ben de hemen vitesi yükseltip krem uygulamasına başlıyorum. Ben de şöyle bir yol buldum. ‘İstediğin kadar, ihtiyacın olduğu kadar sür’ diyorum. En azından kavgasız gürültüsüz bir orta yol buluyoruz. Çocuklarda cilt kuruluğunun daha genel bir sorun olduğunu bildiğimden konuyu biraz daha derinleştirmek için Pediatri Uzmanı Sultan Doğan Duyar’a danıştım. Çok fazla banyo yapmanın, bebek ve çocuk cildine uygun olmayan sabun kullanmanın güneşe ve rüzgara fazla maruz kalmanın ciltte çatlaklara neden olabileceğini anlatan Duyar, “Cildin kuru bölgeleri çoğunlukla kaşıntılıdır ve cilt kuruluğunun başlıca belirtisi de bu kaşıntıdır” diyor. Peki böyle bir durumda ne yapmalı? Bu sorunun iki cevabı var, ilki durumu kontrol altına almaya ikincisi tedaviye yönelik. Duyar, sabun ve banyo ile kurulan ilişkiyi biraz sınırlamak gerektiğini belirtiyor:
“Çocuğunuza haftada iki kez duru su ile banyo yaptırmanız yeterli olacaktır. Kaşıntılı ve kuru bölgelerde sabun kullanılmamalıdır. Ayrıca sabunlu lifle tüm vücudu ovmayın. İyice durulanmak önemlidir.”
Banyodan sonra bebe yağı
Nemlendirici krem kullanımının önemine işaret eden Duyar, “Kremi, banyo sonrasında uygulayarak nemin vücutta uzun süre kalmasını sağlayabilirsiniz. Jajoba yağı içeren kremler tercih edilirse bu yağın cildi tazeleyen, ferah tutan nemlendirici etkisinden yararlanılmış olur” diyor. Banyo suyuna yağ eklemenin herhangi bir faydası olmadığı gibi küveti kaygan hale getireceği için tehlikeye de yol açabileceğini dile getiren Duyar, bu konuda şöyle bir öneride bulunuyor:
“El kremi yerine banyo yağı kullanmayı tercih ediyorsanız, banyodan hemen sonra uygulayabilirsiniz. Bebek yağları ise hem ekonomiktir hem de cilt neminin buharlaşmasını önler. Bebek yağını banyodan hemen sonra uygulamalısınız. Derin çatlakların, sürekli merhem uygulayarak iki hafta içinde iyileştirilmesi mümkündür. Çatlak hafif düzeyde enfekte olmuşsa antibiyotikli bir merhem uygulanmalı. Ancak krem kullanıldığı halde iki hafta sonunda herhangi bir iyileşme olmadıysa ya da cilt çatlağından akıntı gelmeye başladıysa veya başka endişeleriniz ve sorularınız varsa doktora başvurmanız gerekiyor.”