Kahve dediğin keyifle içilir. Peki ya onun mis kokusuyla yemekler hazırlamak? Sakın ‘Yok artık’ demeyin ve hazır olun! Biraz şaşıracaksınız ama kahvenin bu gücüne siz de şapka çıkaracaksınız...
Aslında kahve içme alışkanlığım yok ama pişerken saran kokusuna hayranım. Peki aynı koku yemekleri sarmalasa? Kahveyle tatlı yapmak fikri tamam ama ‘yemek’ dedin mi, şöyle bir durmak gerekiyor.
Yemek tabağında kahve
Hani sadece yemiş olmak için yememek gibi yapmış olmak için de yapmamak gerekiyor bazı yemekleri. Yemek dediğin tekrarlardan uzak olmalı, sıkmamalı ama değişik olacak diye de ipin ucu kaçmamalı. Sonuç olarak incelikli düşünmek, doğru malzemeleri bir araya getirmek ‘iyi lezzet’ için olmazsa olmaz.
Kahve bu noktada riskli bir malzeme. Her malzeme ile arkadaşlık kuramayan, tuzla müthiş bir kavgası, domatesle geçimsizliği olan bir malzeme. Diğer taraftan meyvelerle, yumurtayla, sütle, bazı sebzelerle müthiş bir aşkı var. İçecek olarak ortak beğeni toplayan kahve hayranlarının fikirleri yemek tabaklarına gelince değişebilir. Şimdi test etme zamanı. Belki denersiniz, hatta beğenirsiniz kim bilir? Afiyetle!
Kahve ile dinlendirilmiş Nuar
Malzemeler 6 kişilik
- 1,5 kilo dana nuar.
- Bir su bardağı kiraz ağacı talaşı.
- Dört kişi için hazırlanmış filtre kahve.
- Servis için balsemik ile tatlandırılmış karamelize soğan ve yeşillik
- Eti alabilecek büyük bir tencerenin dibine talaşı yayın ve üzerine bir ızgara yerleştirip eti düzgünce koyun, kapağını kapatın. Beş dakika yüksek ardından kısık ateşte iki saat pişirin. Büyük bir tencereniz yoksa tütsüleme işlemini fırında yapın. Bunun için fırının tabanına folyo kağıdının üzerine talaşı yayın ve talaşlar renk değiştirmeye başladığında üzeri yağlı kağıt ile kapalı nuarı fırının orta rafına yerleştirin. 160°C’de İki buçuk saat pişirin.
- Bu arada filtre kahveyi hazırlayıp soğutun, derin bir büyük bir sürahiye alın. Yeşillikleri yıkayın, soğanı karamelize edip balsemik ile tatlandırın.
- Pişen eti sıcakken, bütün olarak sürahiye yavaşça diklemesine bırakın. Üzerini kapatın ve 15 dakika kahve suyunda dinlendirin.
- Pişen eti ince dilimleyip ister soğuk ister sıcak servis yapın. Bu eti en çok sandviç olarak tavsiye ediyorum.
Granül kahve ile süt köpüğü üzerinde çiğ kabak
Malzemeler 4 kişilik
- Bir su bardağı soğuk süt
- İki adet yeşil kabak
- Bir tatlı kaşığı gül suyu
- Yeteri kadar taze nane
- Taze lavanta
- Az miktar granül kahve
- Kapakları incecik dilimleyip gül suyu ile karıştırın ve bir süzgece alın.
- Sütü süt köpürtme aparatı ile köpürtün.
- Salata tabağına süt köpüğünü alıp üzerine granül kahve serpiştirin, Kabap dilimlerini ve taze nane yapraklarını ekleyip taze lavanta çiçeği ile servis yapın.
- Süt köpürtme makinanız yoksa kahveli içecekteki gibi az miktar kremayı mikserde köpürtün içine yarım su bardağı sütü çırparak ekleyebilirsiniz.
A’dan Z’ye Türk kahvesi
Yapımı
Türk kahvesi sade, az şekerli, orta, şekerli ve çok şekerli olmak üzere beş çeşitte yapılır. Sade için hiç şeker kullanılmaz, az şekerli için yarım, orta için bir, şekerli için bir buçuk çok şekerli için iki küp şeker kullanılır. Su ne kadar soğuk, ateş ne kadar kısık ve kahve ne kadar taze olursa olursa o kadar köpüklü ve lezzetli olur.
Servis
Kahve geleneksel olarak kahvaltı sonrası lokum ve soğuk su ile servis edilir. Kahvaltı kelimesi de zaten kahve öncesi yenen şeyleri temsil eder. Suyun içine minik kuru gül taneleri veya Ege bölgesindeki gibi bir çay kaşığı sakız reçeli koyulabilinir. Kahve fincanının tabağına (Fincana temas edecek şekilde) çikolata gibi sıcakta eriyen tatlıları koymak uygun olmaz.
Fincanı
1517 yılında Türk kahvesi yazılı tarihi başlar. Bu tarihlerden kısa zaman sonra cezveler ve özel fincanlar üretilmeye başlanmıştır.
Falı
İçildikten sonra “Neyse halim, çıksın falım” tekerlemesi ile üç kez saat yönünde çevrilerek tabağa kapatılan fincandan süzülen telvenin çıkardığı şekillerle geleceği anlatmak için kullanılan tek kahve türü Türk kahvesidir.
Arabica
Türk kahvesinin kahve çekirdeğinin cinsi. Bu cins aslında Anadolu’da yetişmiyor. Zaten tüm kahve cinsleri sıcak iklim istiyor.
Türk kahvesi
Dokuzuncu yüzyılda hakkında efsanelerden bahsedilen kahve çekirdeğinin dünyada içecek olarak var olan en eski pişirme yöntemlerinden.
Dibek kahvesi
Kavrulan kahvenin çukur taş veya tahta bir havanda tokmakla ezilierek öğütülmesi yöntemidir. Türk kahvesi 1800’lü yılların ilk yarısına kadar bu yöntemle hazırlanmıştır. 1827’de tüfenkçi ustalarından Selim’in kahve değirmenini icat etmesi sonucunda yapımı zor olan dibek kahvesi zamanla unutuldu.
Süvari kahvesi
Çay bardağı ile servis edilen Türk kahvesi.