Türkler’in Orta Asya at sütünden kımız, keçi sütünden kefir yaparak tamamen süt ürünlerini farklı formda kullanılmış şekli olan kefir, yoğurt gibi fermente bir süt ürünüdür. Kefirin bilinen bir zararı yoktur. Faydası ise saymakla bitmeyecek kadar çoktur. Kefir içindeki mikroorganizmalar bol miktarda vitamin (K vit, B1 vitamini, pantotenik asit, niasin, folik asit, B12, ve biyotin) sentezi yaparlar. Kefir mikroorganizmalarının ürettiği biyotin diğer B kompleks vitaminlerinin emilimini de artırır. Kefirin içinde bulunan özel bir madde nedeniyle kronik hepatit, mültipl skleroz hastalıklarda tedavi edici niteliğe sahip ucuz ve doğal bir seçenektir. Kefir, laktoz intoleransı olan kişiler için ideal bir içecektir. Kefirdeki bakterilerin ürettiği laktaz süt şekerini sindirir. Kefirin laktozu düşürme özelliği yoğurttan fazladır. Çünkü yoğurta sadece iki probiyotik varken kefirde kırkın üzerinde probiyotik bulunur. Kefir iki kere mayalanırsa mevcut laktoz düzeyi sıfıra yaklaşır. Kefir hafif bir sinir yatıştırıcı ve depresyon azaltıcıdır. Uzmanlar bu etkiyi triptofan, magnezyum ve kalsiyum içeriğinin yüksek olmasına bağlar. Benzer özellikler yoğurtta da mevcuttur.
Yoğurttan farkı var mı?
Her ikisi de sütün fermentasyonu sonucu elde edilir. Görünüş olarak birbirlerine çok benzer. Yoğurt prebiyotiktir yani probiyotiklerin üremesini artırır. Kefir probiyotiktir. Yani kendisi yararlı mikroorganizmadır. Yoğurtta mikroorganizma olarak sadece bifidobakterler ve laktobasiller bulunur. Kefirde ise bunlara ilaveten Lactobacillus Caucasus, Leuconostoc, asetobacter ve streptokok gibi bakteriler ile Saccharomyces kefir and Torula kefir gibi mantarlar bulunur. Kefirin ne kadar tüketilmesi gerektiği ise merak konusu olmuştur. Bu soruya benim önerim ‘ne kadar yoğurt yiyorsanız o kadar’dır. Önce bir çay bardağı için, sonra miktarı gittikçe arttırın. Genellikle 250-1000 ml. kadar tüketilmektedir. Müzmin hastalığı olan kişilerin en az bir litre kadar kullanması tavsiye edilmektedir. Sonuç olarak evde yapılan yoğurt sağlığınız için çok iyidir, kefir ise ondan da iyidir. Kefir, tümör oluşumunu engeller ya da var olanın ilerlemesini azaltır.