Şu sıcak günlerde serin tatlar arıyorsanız size önereceğim bu lezzetleri mutlaka denemelisiniz. Hepsinin ortak özelliği pratik, serinletici ve lezzetli olmaları. İşte yaz için ideal beş tat...
SORBE
Dondurmanın serinletici olduğunu düşünüyorsanız bir de sorbeyi deneyin. Sorbe dondurmaya benzer lezzetiyle ama daha az şekeriyle gerçek bir serinletme iksiri. Sorbe yapmak için yeni nesil blender’ları kullanabilirsiniz, müthişler. Tüm malzemeyi koyup çalıştırıyorsunuz ve beş dakika içinde enfes sorbeniz hazır! Dondurma makineleri da bu işi yapıyor olabilir ama emin değilim. Eğer hiç bir makine yoksa hazırladığınız karışımı derin dondurucuya koyup bir saat aralıkla blender’dan geçirin. Bu işlemi dört kez yapmak yeterli. Peki bu karışımlar ne olabilir? Kayısı, şeftali püreleri, kavun, karpuz veya yabani meyveler, birkaç parça buz küpü, tarçın gibi aromalar... Sade de hazırlamak mümkün tabii, basın blender’ın düğmesine!
DONDURMALI?FRAPPE
Frappe en lezzetli soğuk kahveli içecek ama üzerine neredeyse üç parmak püskürtülen yoğun krema veya krem şantiler hem lezzetini gölgeliyor hem de serinletici etkisini. Bu tip lezzet ve sağlık düşmanı süslemelerin neden yapıldığını hala çözemedim. Ben bu krema katmanını dondurmayla değiştirmenizi tavsiye edeceğim. Limonlu, karamelli, cevizli, antep fıstıklı veya kaymaklı dondurma frappe’ye inanılmaz yakışıyor. Buz, kahve, light kremayla çırpılan frappe’yi bardağa doldurduktan sonra üzerine bir adet buz küpüyle birlikte çırpılmış dondurma ekleyerek deneyin.
SOĞUK?ÇORBA
Yazın en favori içeceğim! Özellikle her sene önerdiğim soğuk buğday çorbasını yine vurgulayacağım. Hala yapmayanlarınız varsa inanın çok şey kaybediyor. Mutfağımın klasik soğuk buğday çorbası! Yoğurt aşından esinlenerek yaptığım bir çorbadır kendisi. Ne yapıyorduk biraz hatırlayalım, haşlanmış buğday, yoğurt ve buzlu suyu çırpıp kaplara koyup üzerine biraz trüf yağı ve bolca sumak! İşte bu kadar basit ama bir o kadar da güzel... Tabii gazpacho ve salatalık ya da soğuk avokado çorbası da gerçekten iyi bir tercih.
BUZLU?BADEM
Tek kelimeyle nefis bir atıştırmalık. İstanbul’daki ızgara kestane tezgahları gibi Ege kıyılarında da buzlu badem tezgahları vardır. Çiğ bademleri bir hafta boyunca birkaç damla limon damlattığınız suyun içinde bekletin. Suyu mutlaka her gün değiştirin. Bir hafta sonra bademleri bol buzla servis tabağına alın, yazın başka çerez tüketmeyeceksiniz.
BİZİM AİLENİN YEMEĞİ
PERDE?PİLAVI
Mersin’den bize bu nefis tarifi hazırlayıp gönderen Özgür Balcı için misafir geldiğinde sofranın olmazsa olmazıymış perde pilavı. Annesinin her daim misafirlere sunduğu perde pilavını artık kendi konukları için de hazırlayan ve “Ailemizin geleneksel yemeğidir” diyen Balcı’ya teşekkürler. Balcı özel olarak bu yemeğin etli bamyayla servis edilmesi gerektiğini söylüyor, tam da bamya zamanı! Afiyetle...
- Dört su bardağı pirinç - Bir bütün tavuk - Bir buçuk su bardağı badem - Bir yemek kaşığı tereyağı - Dört su bardağı tavuk suyu - Sıvıyağ - Tuz - Karabiber
Hamuru için
- İki adet yumurta - Üç çorba kaşığı yoğurt - Yarım çay bardağı sıvıyağ - Bir çay kaşığı kabartma tozu - Alabildiği kadar un - Bir tutam tuz
Büyük bir tencerede tavuğu haşlayınız. Pilav tencerenize sıvıyağ ve tereyağını alıp eritin. Bu yağda bademlerin yarısını soteleyin, ayıklanıp yıkanmış pirinci ilave edip sotelemeye devam edin. Tavuk suyunu katıp pişmeye bırakın. Haşlanmış tavuğu soğutup etlerini kemiklerinden ayırın ve küçük parçalara bölün. Tavuğu pişen pilavın içine katıp karabiberle harmanladıktan sonra dinlenmeye bırakın. Isıya dayanıklı tencerenin tabanına tereyağı sürüp kalan bademleri dizin. Bir karıştırma kabına sırasıyla yumurta, yoğurt, kabartma tozu ve unu ekleyerek hamur hazırlayın. Yufka büyüklüğünde açtığınız hamuru tencerenin içine dikkatlice yerleştirin. Hamurun dışına sarkması lazım! Tavuklu pilavı hamurun içine yerleştirip tencerenin dışına sarkan hamuru da kapak gibi kapatın. Üzerine tereyağı sürüp 180 derecelik fırında üstü kızarana kadar tutun. Pişen perde pilavını biraz soğutup tencereyi ters çevirerek servis tabağına alın.