romanlarından birini yasakladı.” Yazıma internetten girenler habere ve ABD’de 2011 yılında okullarda yasaklanmış kitapların tam listesine ulaşabilirler.
Neden yasaklanıyor kitaplar? Çocukları ve gençleri kötü alışkanlıklardan korumak gerekçelerden biri. Fazla açık-saçık ifadeler, uyuşturucu ve alkole özendirme, dini hisleri incitme de yaygın sansür gerekçeleri... Sherlock Holmes’un yasaklanan macerası ‘Kızıl Dosya’ Mormon tarikatı mensuplarını rencide ediyormuş...
Mark Twain’in yayıncısı, okullara girebilmek için, yazarın Huckleberry Finn kitabından tam ikiyüz sözcüğü sansürlemek zorunda kaldı.
Tek sansürcü ülkenin ABD olduğunu sanmayın; her ülkenin kendine göre hoşgörü çizgisi var ve çizginin altında kalan örneklere erişim kolaylıkla kısıtlanabiliyor. ‘Grinin 50 Tonu’ okullarda okutulabilir mi?
Eğitim çağındaki gençleri her türlü kitabı destursuz okuyabilecek olgunlukta görüp “İnternet çağında sansür mü olurmuş?” teziyle uygulamaya karşı çıkacakları uyarayım: İzlanda’da başlayan İngiltere’nin izleme kararı aldığı bir gelişme giderek yaygınlaşıyor; devletler yetişkin olmayanlar için internete erişim kısıtlaması getiriyor.
ABD Yüksek Mahkemesi bunu yapabilme iznini 2003 yılında okullara verdi.
Devletler vatandaşları istediği için küçükleri koruyacak kısıtlamaya gidiyor; Avrupa Komisyonu alkol tüketimini azaltmayı üye devletlerin yönetimlerine görev olarak çoktan verdi zaten...
İnanmayanlar bu yazı boyunca sunduğum linklere tıklayıp kaynaklara baksın.