Arap Yarımadası’nın en varlıklı ülkelerinden Birleşik Arap Emirlikleri, 45 yıl önce yedi emirliğin bir araya gelmesinden oluşmuş. Şimdilerde, en popüler emirlik Dubai olsa da ülkenin başkenti, paranın ve siyasi gücün sahibi Abu Dhabi.
En bilinen ülkelerden biri ama sadece 45 yaşında. Yedi emirlikten oluşuyor. 45 yıl önce tüm emirlikler birleşme kararı alınca ülke Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) adını alıyor. Herkesin bildiği, en tanınan emirlik Dubai olsa da başkenti Abu Dhabi. Aslında güç de, para da orada. Yaklaşık altı milyon insan yaşıyor ama sadece yüzde 15’i yerli, geri kalanı yabancı. Temiz bir ülke. İnsanlar temiz olduğu için değil temizleyen çok olduğu için. “Kıtaaltı ülkeleri”nin vatandaşı bu insanlar, rüyalarında göremeyecekleri paraları kazanıp ülkelerine gönderiyorlar ama havaalanında bile ayrı kapı ve terminalden uçmalarına izin veriliyor.
Yeşil parayla korunuyor
Emirlikler birleşmeden önce Abu Dhabi ile Dubai arasında kontrol karakolları varmış. Şimdi korunan bu “tarihi” eserlerin Dubai yanı çöl, Abu Dhabi yanı yeşillik.İki şehir arası yaklaşık bir saat ve Dubai’ye geldiğinizi hemen anlıyorsunuz. Çünkü yeşillik bitiyor manzaranıza çöl kumları eşlik ediyor. Zira bu topraklar için yeşillik demek zenginlik demek. Burada yeşili korumak su yani para gerektiriyor. Abu Dhabi yeşil, Dubai bina; yüksek yüksek binalar şehri. En’lerin ülkesi Birleşik Arap Emirlikleri. Dünyanın en yüksek binası olarak bilinen Burj Khalifa/ Burç Halife, Dubai’de 165 katlı. Aslında ilk adı Burj Dubai imiş ancak binanın açılışını yapan Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid El Maktum radikal bir karar alarak yapının adını değiştirir. Abu Dhabi’nin Emiri Şeyh Halife inşa süresince yaşanan sıkıntılar nedeniyle Dubai’ye 10 milyar dolarlık destek sağlayınca adı, esere verilir ve Burj Khalifa- Burç Halife olur. Rüzgarlarda 1.8 metreye kadar esneme özelliği bulunan kulenin inşasında 31 bin ton çelik kullanıldığı biliniyor. 828 metreyi bulan yükseklikteki kulenin en üst ve en alt noktaları arasındaki sıcaklık farkı 10 dereceyi buluyormuş. Fark eden sadece ısı değil elbette. İki nokta arasında iftar saatlerinde bile fark oluyormuş. Bu kadar yükseklik ürkütmesin sizi çünkü 125. kata yani yaklaşık 460 metreye sadece 55 saniyede çıkılıyor.
Dünyanın en büyük camisi
Dünyanın en büyük camisi burada bulunuyor. En yüksek binaya cevaben yapıldığı söylenen Grand Mosque- Sheikh Zayed/Şeyh Zayed Camii, Abu Dhabi’de. Ülkenin kurucusunun adını alan eser, Suriyeli Mimar Yousef Abdelky imzasını taşıyor. Türk ve Arap mimarisinin yanı sıra Hindistan ve Kuzey Afrika gibi pek çok mimari detayı barındıran yapıda, yaklaşık 41 bin kişinin aynı anda ibadet edebiliyor. Bir de cumideki İran halısı, dünyanın en büyük yekpare halısı olma özelliği taşıyor.
Camide bulunan panoların bir kısmı İznik çinileri ile süslenmiş. İznik Vakıf Çinileri’nin ürettiği çiniler, Reisül Hattatin Hasan Çelebi’nin imzasını taşıyor. Yapıdaki Türk izleri mermerlerde devam ediyor. Yapının Türkiye’den getirtilen damarsız ve eşsiz güzellikte mermerlerinin uygulayıcısı da Türkler olmuş. Caminin mihrabı olağanüstü güzellikte bir tasarıma sahip. Allah’ın 99 isminin kufi stili ve altın-cam mozaikle harmanlanarak yazıldığı uygulama göreni hayran bırakıyor.
Rekabetin hayrı
Ülkedeki çoğu şey yeni. Bizdeki gibi tarihi eserleri yok ama acayip fikirleri var. Dubai Mall’un içinde dinazor iskeleti sergileniyor mesela. 24.4 m uzunluğunda, 7.6 m yüksekliğindeki dinazor figürü çok dikkat çekiyor. Sorbonne Üniversitesi’nden sonra Louvre Müzesi de Abu Dhabi’de açılıyor üstelik. Yedi emirlik arasında bulunan “Sharjah” Emiri Al Qasimi, en radikal kararlara imza atan emirlerden. Emirliğinde içki içmek de satmak da yasak. İçki ruhsatı verilmiyormuş. Kimilerine göre bütün emirlikler içinde en az bilinen ve gelişen emirlik olması da bu nedenle. Çünkü hiçbir Avrupalı veya Amerikalı burada yaşamak veya çalışmak istemiyor. Hemen yakınında bulunan “Ras al Khaimah” Emiri biraz daha farklı düşünüyor olmalı. Pek çok büyük yatırımcı ve turizm grubunun eserleri ve inşaatları yeralıyor.