Geçen yıl bazı kesimlerde fırtına koparan yargı erkinde yapılan yeni düzenlemenin ne getirdiğine bakmak istedim. Bu düzenleme ile Yargıtay’da yeni iki hukuk dairesi dört ceza dairesi kuruldu. Yargıtay’da her dairedeki üye sayısı arttırılarak, dairenin iki gurup şeklinde çalışması sağlandı. Yani teorik olarak Yargıtay’daki dava görme ve sonuca bağlama kapasitesi % 50 arttı. Bu artış pratikte bir şey kazandırdı mı? Davaların temyiz süreleri kısaldı mı, buna bir bakayım dedim. Benim bildiğim bir ceza davasının serencamını okurlar ile paylaşayım,
Bir noterin sahtekarlığı söz konusu. Noter bir şirketin mal kaçırmasına, şirketin araçlarının üçüncü şahıslara satış evraklarında sahtekarlık yaparak yardımcı oldu. Bunun farkına varan karşı taraf ceza davası açtı,üç yıl süren bir yargılama sonucu noter mahkum oldu. Yerel mahkemede dava biraz uzun sürmüştü çünkü Noter inkar hakkını!! kullanıyordu, ama olsun, dava sonuçlandı. Dosya Yargıtay’a gitti. Yargıtay’dan verilen cezanın, yeni çıkmış bir kararından dolayı biraz azalıp azalmayacağı konusunu, yerel mahkemenin dosyayı bir daha incelemesi için kararı bozdu. Bozma kararını yerel mahkeme Haziran 2011tarihinde bitirdi. Ceza biraz küçülerek karara bağlandı, tekrar Yargıtay’a gitti. O tarih, bu tarih yani 21 ay dosyanın daha hangi daireye gideceği belli değil.
Noter aslında namlı bir kişi, böyle sahtekârlıktan ikinci vukuatı, ceza alıyor ama Yargıtay’da dosya bir yerlere atılıyor ve dairelere dağıtılmıyor, şimdi sahtekârlığa alışmış bu Noter’in farkına varamadığımız sahtekârlıkları neler karşılığında yapmaya devam ediyor bilen yok. Noter emeklilik hakkını aldığına göre kim bilir kaç dosya daha haksız bir şekilde sonuca bağlanacak.
Evet yargı reformu yapıp teni daireler kurmuşuz ama alt yapı reformu yok. Bu günkü düzende Genel sekreterlikte çalışan bir memur, dosyanın akıbetinde kilit adam olabiliyor.
Yargının bağımsız olması ve hiçbir endişe duymadan karar vermesini her kes istiyor ama onun denetim mekanizmasının kurulmasına kimse yanaşmıyor. Ahbap işi, kapılar arkasında iş yapabilme yolları kapatılmıyor. Yargıtay Başkanımız, bu alt yapının güçlenmesi ve oto-kontrolün sağlanması konusunda çalışma yapıyor, yapar düşüncesini taşıyorum.