Bizim hukuki düzenlemelerimiz dünyada en önde. Hiçbir Batılı ülkede bu kadar düzenleme ve kanun yok. Çok sayıda kanunumuz var. Meclis adeta kanun yapım makinesi gibi çalışıyor.Usul kanunumuzda uygun değişiklik yapsak yargı yükünü yarı yarıya azaltabiliriz.
Hukuk devletinde, yargı erkinin verdiği kararlara uyulur , Devlet bu kararları uygular. Bir kimse suç işledi ise, mahkemeye verilir. Ceza alır ve bu ceza kesinleşirse ceza infaz edilir. İnfazı Devlet yapar. Bizdeki mevcut düzenlemede, hükümlüye tebligat yapılması beklenmeden infaz gerçekleştirilir. Çünkü yargı erkinin kesin kararı var. Aynı düşünce ile Ticaret davaların sonuçlarını da devlet infaz edebilir. Ülkemizde bir kimsenin alacağını kesin mahkeme hükmüne bağlatması, onun bu davayı kazandığını ifade etmez. Alacaklı icra dairesine gidecek, infazı isteyecek. Bu arada borçlu mal kaçıracak, karşı davalar açma yoluna girecek, ve sonunda yıllar süren bir hukuk süreci başlayacak. Kuvvetli bir ihtimal ile o alacağın tahsili mümkün olmayacak.
Bu arada alacaklı büyük masraflara girerek infazı gerçekleştirmeye çalışacak.Yeni yeni davalar bunların Yargıtay safahatı. Yargıtay’da nasıl olsa bozmamı istiyorsun ,onamamı istiyorsun diye soran biri bulunur, o olmaz ise, bir eş dost tetkik hakimi bulunur. Yargıtay Kendisinin kesin hükme bağladığı konularda arkadan dolanarak yeni yeni davalar akla hayale gelmeyen bahaneler ile kabul eder, bozma kararı verir. Hukuk mantık demektir. Mantığın kabul etmediği yolların önünü kesmeliyiz.
Usul kanunlarımızda küçük değişiklik yaparak mesela ;
1.Kesin karara bağlanmış her tür kararları devlet infaz eder(zaten ceza dava dosyalarını devlet infaz ediyor)
2.Yargının kesin hükme bağladığı hukuk davaları (alacak-verecek)infaz edilinceye kadar, tekrar yargıya taşınamaz diye bir düzenleme yapsak, İcra davaları yarı yarıya düşer,suiistimallerin sayısı azalır.
3. Yargıyı alenen yanıltan taraf davayı otomatikman kaybeder
Akçeli işlerde ne kadar kısa sürede karar verilir ise o kadar suiistimal kapılarını kapatmış oluruz. Bu günkü düzenlemede, Yargıtay ın kesin karara bağladığı bir alacak verecek davası on yıldır Yargıtay ın kararları ile infaz edilemiyor. Adalet bunun neresinde. Hukuk Devleti kavramı nerede? Tabiatıyla bazı eş dost davaları da jet hızı ile onanıyor. Bahane hazır, o dairenin yükü az da ondan dava çabuk bitti.
Evet, Türkiye’nin birinci önceliği yargı bağımsızlığı adı altında kullanılan yargının keyfiliğinin ortadan kaldırılmasıdır.
Nice güzel BAYRAMLARA