Moskova, Biden dönemi ile birlikte gelecek baskı ve operasyonlara göre gardını almaya başladı.
Zaten uzun zamandır direniyor ve baskıları tolere edecek hareket planı ile meydanda idi. Lakin şimdi Biden'ın son röportajı ile birlikte açık meydan okuma dönemine girildiğini anladığı için, bu meydanda güçlü kalmaya gayret edeceği açıktır. Alternatif kaynak ve ittifak arayışı devrede. Dışişleri Bakanı Lavrov'un Çin ziyareti ve oradan verilen beyanlara bakılırsa, oyunun kuralları açık ediliyor ve dünya kamuoyu karşısında aranan yolların koordinatları verilmekte.
Rusya, dolara alternatif döviz çeşitleri üzerinden yeni yol bulma gayretinde. Çin ile konuşmalarına bakıldığında, ısrarla "Rusya'nın başına getirilmek istenen olayların, Çin içinde geçerli tarafı vardır" mesajı verilmekte idi.
İki tarafın da birbirini yoklama durumu gözden kaçmamalı. Nabız yoklama ve "orta vade için nasıl bir yol haritası çizilir" sorusuna cevap arayışı vardır, her iki tarafta. Teknoloji alanında ortak projeler ve bankacılık alanında yeni alternatif hamle hayali söz konusu. Rusya, bankacılık alanında sistem dışı bırakılmasını beklemekte.
Bunun karşısını nasıl alacağına dair çalışmalara başlatılması, Rusya'nın yaptırımlara karşı ortaklarını da belirlemekte.
"Çin sonuna kadar itibarlı partner olur mu" sorusu, Moskova için ciddi ve hayati sorudur. Çin açısından bakıldığında da duygularını pek açığa vermeyen taraf olarak şimdilik pek söz kullanmıyor. Beklemek ve kavgasız savaşsız kazanma yolunu, geleneksel yol olarak benimseyen felsefesi, bir dönem nabız yoklamasında olacağı açıktır. Rusya duygusal ve refleksleri açık taraftır. Kaba, sert ama açık. Çin ve Rusya her ne kadar dost müttefik gözükse de, bunun uzun vadede nasıl şekilleneceğini, nasıl değişime uğrayacağını kestirmek zordur!
Rusya, bölgesel enstrümanlarını sonuna kadar kullanacak. Güçlü olduğu bölgelerde varlığını giderek daha fazla göstermeye gayret edecek. Suriye konusunda Türkiye'nin pozisyonunun güçlendirilmesinin İran'ın elinin güçlenmesinden daha faydalı görecektir. Zaten bu nedenle Türkiye ile pek fazla konuda aynı düşünmese de, ortak paydada buluşma yolunu bu dönem daha da pekiştirmek istemekte.
Ukrayna ve Gürcistan üzerinden Rusya'nın sinir uçlarını tetikleyen Amerika, Ukrayna'dan daha sert tutum beklemekte. Rusya karşıtı politikaların artmasını Zelenskiy'den talep eden Biden ve ekibi, Ukrayna kozunu sertleştirilmiş modda kullanmak istiyor.
Ukrayna içindeki Rusya eksenli siyasilerin bastırılmasını ve ortadan kaldırılmasını, açıktan talep ediyor Amerika, Ukrayna Başkanından!
Dikkat ederseniz, son dönemde Rusya'ya yakın partiler ve parti başkanlarına karşı, hukuk normları dışı baskıların arttığını açıktan görebiliyoruz. Amerika, Rusya'nın 5. Kol faaliyeti yapan isimlerin mal varlığına el konulmasına varıncaya kadar sert baskılar beklemekte. Ve tabii ki zengin oligark İgor Kolomoisky için baskı talep ediyor, Biden yönetimi! Vladimir Zelenskiy, için zor dönem! Çünkü Kolomoisky, Zelenskiy'nin iktidara gelmesinde rol alan önemli isim. Yani açıkçası Zelenskiy'nin tanınması ve siyasete atılması, Kolomoisky projesi olarak tanımlamakta. Şimdi Biden yönetimi, O'na karşı da sert eylemler planlamaktadır.
Dolayısı ile Rusya için, Ukrayna içindeki Amerika-Ukrayna arasındaki çelişkili süreç, anlamlı süreç olarak yorumlanıyor.
Ukrayna ile Rusya arasında gerilimin doruk noktaya çıkmasını isteyen Biden ve ekibi, Zelenskiy'den pek çok şey bekliyor. Rusya-Çin ilişkilerinin nasıl şekilleneceği, Moskova için yeni dönemde yeni anlam taşımakta. Çin'in küresel finans kapitali ile ilişkilerini yabana atmazsak, Rusya'nın Çin'in tutumunun nasıl olacağını merak etmesi abes değildir. Dolayısı ile Biden yönetimi, sert eylemleri sadece kendisi değil, destek vererek iktidarların değişimini sağladığı Rusya çevresi devletlerden de isteyecek. Evet, Rusya için zor dönem ama Rusya çevresindeki ülkeler açısından da zor dönem başlıyor. Çünkü her iki taraf da artık Rusya çevresindeki ülkelere, "taraf belirle" baskısı yapmaya başlamıştır.