Turşu, konserve, dondurulmuş sebze hazırlamak için son günler... Domates konservesi yapmak isteyenler! Hemen harekete geçin, tarla domatesi ve kavanoz satın almakla işe başlayın.
Turşu, salça, tarhana ve kurutulmuş sebzeleri hazırlamak için son günler... Gözlemci ruhum işbaşında! Yaz boyunca hiç durmadan çalışan karıncalar, şu son hafta nasıl hızlandı, fark ettiniz mi? Tamam, bunu fark etmemiş olabilirsiniz ama ağaçların sararan yapraklarını fark etmemiş olamazsınız. Bahçemdeki domates fidanları daha az domates vermeye başladı mesela.
Hafta sonu komşum Özden ile oturduk İtalya’dan getirdiği, minik domateslerin tohumlarını önümüzdeki ilkbahar için çıkardık, kuruttuk ve pamuklara sarıp sarmaladık. Özden bu işte epey yol almış, şimdi bana da öğretiyor. Maydonoz, roka yetiştirmek veya hazır fide dikmek gibi değilmiş bu tohum işi! Şimdiden o tohumlar ne olacak acayip meraklanıyorum. Bir adet tohumdan bir fide, bir fideden 20-30 kg hasat hesabı yapıyor. Ben inanamayan gözlerle onu dinliyorum.
Gelelim diğer hazırlıklara. Kışa hazırlık için derin dondurucumda en sevdiğim sebzeleri çoktan hazırladım. Minik kabaklar, İzmir börülcesi, ayşe kadın fasulye ve çeşitli bahar otları çoktan şoklanıp beklemeye alındı. Yani benim için hazırlıklar zaten bitti ama bu konuda çok istek alınca sonbahar çanlarının çaldığı, kışa çeyrek kalan şu günlerde neler yapabilirsiniz cevapsız bırakmak istemedim.
Bol sarımsak, iyi bir kavanoz şart!
Turşu yapmanın püf noktalarını, sarımsak, hava almayan bir kavanoz ve sabır olarak sıralayabilirim. Turşunun sarımsağı, sucuktaki sarımsak kadar önemli bence. Kavanozun hava almaması ise en en mühim konu. Havayla tamamen izole bir kavanoz, turşunun küflenmemesi, bozulmaması için işin olmazsa olmazı. Son olarak ‘sabır’ dedim ya! İyi bir turşu, ara sıra kavanozu alt üst çevirerek serin ve güneş ışığı görmeyen yerde yaklaşık üç hafta içinde oluyor. Bu haftaları sabırla bekleyip kapağını iki de bir açmamalısınız ki kavanozun içindeki oluşum kendini rahat rahat tamamlasın. Sonrası mı? Sanırım bu sabırlı bekleyişin sonunda çıkardığnız ilk turşuyu denemek (tabii eğer lezzetliyse) pek keyifli oluyor. Turşu tarifini Facebook sayfamda bulabilirsiniz.
Domates püresi için iki fikir
Kışın yemekleri domatessiz yapamayanların bu günlerde biraz çalışması gerekecek. Gerçi artık her şeyin kolayı var, market rafları 12 ay domates püresi ve dondurulmuş ürünlerle dolu. Ama olur ya kendiniz yapmak isterseniz işe tarla domatesi arayıp bulmakla başlayın. Sonrası mı? Yapmak zor değil... Asıl mesele stoklamak. Derin dondurucu veya buzdolabında yer açmak.
Pişirip saklayın: Yaklaşık 2-3 adet domatesle 4-6 kişilik yemek yapabilirsiniz. Elbette bazı yemekler istisnadır ama ortalama bir tencere yemeği için bu ölçü ideal. Bunu hesaplayarak poşetleri ve domatesleri hazırlayın. Domatesleri oda sıcaklığında 24 saat bekletin, yıkayıp zedelenmiş yerleri varsa kesip atın ve dörde bölüp rondodan geçirin. Tencereye alın, tuz atın ve 20 dakika kısık ateşte kaynatıp kavanozlara koyun. Üzerine biraz zeytinyağı ilave edip serin bir yerde saklayın. Kavanozların kapağı açılmadığı takdirde iki ay, açıldıktan sonra 1-2 hafta tazeliğini koruyacaktır. Menemen, makarna, pilav veya çorbaya anında kullanabilirsiniz.
ÇİĞ ÇİĞ DONDURUN: Domatesleri blenderdan geçirip yemeklik olarak kullanacağınız porsiyonlarda buzdolabı poşetlerine alın ve vakit kaybetmeden derin dondurucuda dondurun. Kullanacağınız zaman çözülmesini beklemeden kullanabilirsiniz. Bu yöntemle 3-4 ay rahatlıkla bekleyebilir.