Polonya'nın dahi yönetmeni Kieslowski karamsardı. Ülkesinin yaşadıkları onu umutsuz bir bilge yapmıştı. Dünyayı değiştiremeyeceğine inanan yönetmen çareyi insanın kendine yolculuğunda bulmuştu.
2. Dünya savaşında Almanya ve Sovyet Rusya arasında sıkışıp kalan Polonya hem toprak kaybetti hem de milyonlarca insan. Doğu blokunda geçen 45 seneden sonra 1990'da vahşi kapitalizm Polonya'nın arzulu insan tipini yaratıyordu.
1990 sonrası Katolik Polonya rotasını Batı'ya çevirdi. NATO (1999) ve AB (2004) üyelikleri peş peşe geldi. Batı ittifakının Doğu kanadında stratejik bir önemi vardı. 40 milyona dayanan nüfusu ve yeraltı kaynakları dikkat çeken bu ülke NATO-Rusya hattında kritik bir öneme sahip olacaktı.
G20 zirvesi devam ederken Rusya'dan Polonya'ya füze atıldığı iddiası dünyayı ayağa kaldırdı. Haberin provokasyon olduğu iddia ediliyor. Bu haber asılsız çıkabilir ancak savaşın Belarus ve Polonya gibi yakın alanlara sıçrayacağını söylesek abartmış olmayız. Polonya'daki NATO askeri varlığı önemli boyutlara ulaştı. İttifaka sonradan katılmasına rağmen güç sıralamasında ilk on ülke arasında yer alıyor
Ukrayna savaşı başladığında tehdit algısı yükselen Polonya caydırıcı ifadeler kullanmaya başladı. 300 Bin askerlik kapasite hedefi belirleyen Polonya ordunun modernizasyonu için (Bayraktar) TB2'ler ile HIMARS roket sistemlerini sipariş vermişlerdi. Savunma Bakanı savaşın başında "Polonya ordusu şimdiye kadar olduğundan daha kalabalık olmalı." demişti.
Ukrayna'ya verilen desteğin lojistik alanı Polonya. Tarihte Avrupa-Rusya arasında ezilen Polonya, savaşın yayılması halinde yine bir ateş hattında yer alacak.
Erdoğan G20 Zirvesinde
G20 öncesi terör saldırısı ile sarsılan Türkiye dünyanın gündemine oturdu. Batı medyası ısrarla explosion (patlama) ifadesini kullanırken Türkiye "terör saldırısı" karşısında tek vücut oldu.
Küresel krizler karşısında Türkiye'nin tezlerini paylaşan Erdoğan, bazı liderlerle görüşme fırsatı yakaladı. Pandemi ve ardından Ukrayna krizi sonrası küresel etkilerin öne çıktığı G20 zirvesi "Birlikte Toparlanma" sloganı ile gerçekleşti.
Füze krizi gölgesinde geçen G20'de sağduyu çağrısını Erdoğan yaptı ve savaşı derinleştirecek kışkırtmalara karşı tepki verdi.
Tamir edilen ilişkiler
Türkiye'nin küresel gelişmeler karşısında gösterdiği hızlı reaksiyon dünya liderlerinin dikkatini çekiyor elbette. Erdoğan'ın Suudi Arabistan ve İsrail'le tamir ettiği ilişkileri bölgesel boyuta ulaştırması an meselesi.
Suriye'de Esad'ın değişen dengeleri okuması ve Arap Ligi'ne yaklaşması halinde Orta Doğu'da kısmî bir rahatlama yaşanacak. Şam'ın atacağı adımlar Ankara-Şam krizini de pragmatik bir düzleme oturtacak. Ankara Suriye'de kurgulanan terör devletine karşı bölgesel işbirliklerini önceliyor.
Erdoğan, Mısır'daki İklim Zirvesi'ne katılmadı ancak Çevre Bakanı Murat Kurum'u yolladı. M. Kurum ve Mısır Dışişleri Bakanı'nın sıcak geçen görüşmesi yakın gelecekte ilişkilerin üst düzeye taşınacağı anlamına geliyor.
Mısır'da gurur duyacağımız bir haber iş dünyasından geldi. Arçelik 2000 kişiye istihdam yaratacak 100 milyon dolarlık fabrikasını Mısır'da açıyor.
Pandemi süreci ve Ukrayna savaşı bölgede yeni bir sayfa açmanın zamanı geldiğini gösterdi. Küresel ve bölgesel sorunlara karşı işbirliği, dayanışma ve karşılıklı çıkarların gözetimi yakın zamanda öne çıkacak.