Bazı besinler hem metabolizmayı hem de vücudun yağ yakma mekanizmalarını hızlandırır. Zayıflama diyeti uygulayan, günlük egzersizlerini aksatmayan kişiler süt, yoğurt, meyve gibi gıdaları dengeli tüketerek daha kısa sürede forma girebilir.
Vücudun yağ depolanmasını önleyen en önemli faktör yenilen yiyeceğin miktarı, kalori yoğunluğu ve günde alınan toplam kalori miktarıdır. Buna ek olarak yapılan fiziksel aktivite de yağ depolanmasını önlemede önemli faktörlerin başında gelir. Ancak bazı yiyecekler metabolizmayı hızlandırırken yağ yakım mekanizmalarını da hızlandırabilmektedir. Araştırmalarda kilo vermek için gerçekten zorlanan kişilere zayıflama diyetlerine uygun miktarlarda belirli yiyecekleri ekleyerek bunu hızlandırmanın mümkün olduğu görülmüştür.
-Yağsız et: Yağsız et kalori harcama hızını yüzde 5 artırır. Proteinler yağ ve karbonhidratlara göre daha fazla tokluk hissini artırma özelliği gösterebildiğinden derisiz tavuk, hindi, balık ve yağsız kuzu veya dana eti yaşa, cinsiyete ve fiziksel aktivite yapma durumuna göre planlandığında sihirli etkiyi vücutta göstermektedir.
-Az yağlı süt ve yoğurt: Araştırmalar gösteriyor ki günde 1000-1300mg kalsiyumu bu önemli süt ürünleri ile alındığında kilo kaybını 2 kat daha fazla artırabilmektedir. Kalsiyumun yağ hücrelerini hacmini azaltıcı etkisi gösterdiği araştırmalarca desteklenmektedir.
-C vitaminli meyveler: Turunçgiller, taze ahududu ve böğürtlen gibi C vitamininden ve flavonlardan zengin meyveler metabolizmayı hızlandırır. Özellikle spor öncesi tüketilen C vitamininden zengin meyveler yağ yakımını yüzde 30 oranında artırır.
-Yeşil çay: Antioksidan maddenin kilo kaybını hızlandırdığı ve özellikle karın bölgesindeki yağlanmayı azalttığı, metabolizmayı hızlandırdığı araştırmalarca desteklenmekte. Günde 2-3 fincan yeşil çayı mümkünse limonlu içmeye çalışın.
-Yağlı balık: Balığın özellikle kadınlarda leptin seviyesini dengelediği de bilinmektedir. Leptin, iştahı baskılayan, insulin salınımını etkileyen bir hormondur.
-Fındık- badem- keten tohumu: Yağ yakımını hızlandıran esansiyel yağ asitlerinden zengindir. Günde 10-15 adet fındık, 20 adet badem veya 6 adet tam ceviz ara öğünlerde yiyebilirsiniz. 1 yemek kaşığı kadar salata, çorba, yemek veya yoğurdunuza katabileceğiniz keten tohumu da metabolizma üzerine olumlu etki gösterir.
-Acı biber: Acı biber içeriğinde bulunan kapsaisin adlı madde metabolizmayı yüzde 23 hızlandırır.