Kolesterol konusunda yağın miktarı mı yoksa türü mü önemli tartışmalarına Avrupa Beslenme ve Kanser Derneği’nin yaptığı araştırma nokta koydu. Araştırmada kalp hastalıklarının çoklu risk faktörleri belirlendi.
Avrupa Beslenme ve Kanser Derneği’nin yaptığı araştırma ile karın iç bölgesi ve çevresindeki yağ depolarının normalin üzerinde olmasının ciddi hastalıklar için en büyük risk faktörünün olduğu ortaya çıkmıştı. Dünya genelinde ciddi araştırmalar şişmanlığın ve özellikle gövdede toplanan yağlanmaya bağlı olan tipinin ilk önce kalbe darbe vurduğunu göstermektedir. Ülkemizde ‘kolesterol hiçbir şey yapmaz’, ‘önemsenecek bir parametre değildir’ gibi doğru olmayan bir kanı hakim olsa da birçok araştırma kardiyovasküler hastalıklar için toplam kolesterol, kötü huylu kolesterol ve trigliseritlerin kanda yüksek ve iyi huylu kolesterolün de düşük olmasının etken olduğunun önemle altını çizmektedir. Tıp dünyasının çok iyi bildiği “Kalp Hastalıklarında Çoklu Risk Faktörü” pilot çalışmasında koroner kalp hastalığı için kolesterol düzeyinin kanıta dayalı olarak risk faktörü olduğunu, trigliseritlerin ise dolaylı olarak olumsuz etki gösterdiği belirlenmiştir.
Kanda kolesterolün artmasında, şişmanlığın oluşmasında diyet ile alınan yağların önemli bir etkisi olduğunu biliyoruz. Otorite sahibi sağlık kuruluşları sağlıklı beslenmede diyetin toplam kalorisinin yüzde 20 ile 35 arasında yağ içermesini öneriyor. Bu oran hem kilo almayı önlemek hem de kanda kolesterolü kontrol altına almak için gerekli bir kural olarak kabul görmektedir. Ancak 2013 Aralık ayında yayınlanan makalede kalp hastalıklarından korunmada ve de kan kolesterol düzeyinde artışı önlemede mümkün olduğunca düşük yağlı bir beslenme planı uygulamanın çok daha geçerli bir bilimsel bilgi olduğu belirtilmiştir. Diyetle alınan toplam kalorinin yüzde 20-25 arasında yağ alımının ve de bu yağın kesinlikle doymuş yani kötü yağlardan arındırılmış olan beslenmenin uzun dönemde kalp hastalıkları riskinin tamamen yok ettiği görülmektedir.
Yaşlanma sürecinde koroner kalp hastalıklarına yakalanmamak için; Katı yağlardan uzak durun
-Yiyeceklerinizde yağ miktarını mümkün olduğunca aza indirmeyi kural edinin.
-Tereyağı, kuyruk yağı, etin yağı, tavuk derisi, kaymak ve kremayı mutfağınızdan kaldırın.
-Bitkisel kaynaklı evinizde kullandığınız yağı kişi başı günde 4 yemek kaşığını geçmeyecek şekilde kullanın.
-Yağ içeriği yüksek kızartma, hazır kek, hazır kurabiye, hazır bisküviler, salam, sosis, sucuk, pastırma ve kavurmayı tüketmeyin.
-Bol yoğurt yiyin.
-Bol kuru yemiş, taze sebze, taze meyve, kurubaklagiller ve bulgur tüketin.
-Gün ende az 30 dakika yürüyüş yapın.
-Asitli şekerli içeceklerden sakının.