Diyette yağ dengesini kurmak sanıldığı kadar kolay değil. Kalp sağlığını doğrudan etkileyen yağları sadece yemeğinize kattığınız miktarla ölçmeyin. Çünkü pek çok besin yağ içeriyor.
BESLENMEDE yağları ayarlamak en zor olan konu. Yemeğe lezzet verdiği için bol tereyağı ve zeytinyağı kullanılıyor. Tıp otoritelerinin ‘tereyağını bırakın zeytinyağını kullanın’ mesajı genellikle toplumda çok da etkili olmadı. Araştırmalara göre orta dereceli yağ içeren Akdeniz diyeti gibi ağırlıklı bitkisel besinlerden oluşan diyetler kilo kaybından çok kalp hastalıkları üzerinde olumlu etkiye sahip.
Yağı dengeli bir şekilde ve belirli miktarlarda yemek kalp sağlığını korumanın yanı sıra, kanser, diyabet, enfeksiyon hastalıkları ve kolesterol sorununda koruyucu veya tedavi edici etki gösteriyor. Ancak yağı dengelemek için tüm yağ içeren besinleri iyi tanımak gerekir. Etler, süt-yoğurt, peynir, yumurta, çok az sebzeler, avokado, yağlı tohum dediğimiz kuru yemişler ve tüm katı-sıvı yağlar yağ içerdiğinden gün içinde yenilecek miktarın iyi ayarlanması şart.
Görünmeyen tehlikeye
Diyette yağ dengesi toplam kalorinin çok az bir kısmını görünmeyen denilen besinlerde doğal olan formdaki katı yağlardan alınmasına izin verir. Bu durumda daha fazla omega 3, oleik asit gibi kandaki kolesterolün düşmesinde önemli etkisi olan görünmeyen veya sıvı yağlar, balık ve yağlı tohumlardan sağlamak çok önemlidir.
Günlük 4 kaşığı geçmeyin
Bunun için ortalama günde toplam yemekler dahil salata ve kahvaltıda 4 yemek kaşığını geçmeyecek zeytinyağı kullanmak, günde 1 avuç içini geçmeyecek kadar fındık-fıstık-badem-ceviz yemek, 1 yumurta tüketmek, süt-yoğurt-peyniri az yağlı seçmek genel anlamda yağın dengeli alınmasını pratik olarak sağlayabilir. Yağın dengesini bozmamak için bunun dışında tereyağı, krema, mayonez, iç yağ gibi lezzetlendiriciler kullanılmamalı, yağlı et, derili tavuk-hindi-balık yememeli ve şarküteri ürünlerinden uzak durulmalıdır.
Araştırmalar bu dengeli yağ içeren beslenme şeklinin düşük yağlı diyetlere göre uzun sürede hem kilo verimi hem de kalp sağlığını koruma açısından çok etkili olduğunu göstermektedir. Aşağıdaki yağ kılavuzuna göz atmanız dengeli beslenmede nasıl yol alacağınız hakkında fikir verecektir.
Bir avuç fındıkta bir kaşık yağ var
-1 yumurta: 1 tatlı kaşığı yağ
-1 su bardağı tam yağlı süt: 2 tatlı kaşığı yağ
-1 su bardağı az yağlı süt: 1 tatlı kaşığı yağ
-1 su bardağı light süt: yağ içermez
-1 avuç fındık-ceviz-badem: 1 yemek kaşığı yağ
-3 köfte kadar et: 2 yemek kaşığı yağ
-Yarım levrek fileto: 3 yemek kaşığı yağ
-1 dilim somon: 4 yemek kaşığı yağ
-1 dilim su böreği: 5 yemek kaşığı yağ
-1 dilim kremalı pasta: 7 yemek kaşığı yağ