Her insan teknolojiyle meşgul olurken aynı zamanda bedendeki sorunlarla karşılaşıyor. Peki ya bu teknolojinin gözlerimiz üzerindeki olumsuz etkilerini de hiç düşündünüz mü?
Bilgisayar, televizyon ya da akıllı cep telefonları artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası. Bütün gün işte bilgisayar karşısında, evde ise televizyon karşısındayız. Her yaştan insanlar toplu taşıtlarda, yolda yürürken ve hatta araba kullanırken bile ellerinde cep telefonları ile gelen mesaj ve haberleri kontrol ediyor. Bu yoğun kullanımın başta ellerimiz olmak üzere, özellikle bedenimizin omuz, baş ve boyun gibi kısımlarında duruş şeklimize bağlı olarak yarattığı ortopedik sorunlar sık sık gündeme geliyor. Ya gözlerimiz üzerindeki olumsuz etkileri! Göz yorgunluğu, gözlerde kuruluk ya da aşırı yaşarma, göz ve baş ağrısı, vs. Sözün kısası: Teknolojik gelişmeler yaşam kalitemizi yükseltirken sağlık kalitemizi düşürüyor.
İngiliz pilotların tercihi
Yaban mersini bitkisinin koyu siyah renkli meyveleri kuvvetli antioksidan etkisi ile biliniyor. İkinci Dünya Savaşı sırasında İngiliz pilotların gece bombardıman uçuşlarında görüşlerini kuvvetlendirmek için yaban mersini kullandıkları söylenir. Şimdilerde gece görüş kameraları kullanılıyor. Antioksidan etkili besin desteklerinin gözler üzerinde etkili olabileceğine yönelik çeşitli araştırmalar bulunmakta; karotenoitler(lutein gibi), omega-3 yağ asitleri, polifenoller(antosiyaninler). Bu üç ürünün tek başına ya da birlikte göz işlevleri üzerinde olumlu etkileri bulunduğu deneysel ve klinik araştırmalar ile de desteklenmekte. Yaban mersini antosiyanin bakımından en zengin meyvelerin başında gelmektedir.
281 işçi üzerinde denendi!
Japonya’da iki hastanede 20-40 yaşları arasında işi gereği sürekli ekran ve görüntüler üzerinde çalışan 281 işçi üzerinde yürütülen bilimsel bir klinik araştırmasının sonuçları ilgi çekici. Gönüllüler iki gruba ayrılarak bir gruba sekiz hafta boyunca günde 480 miligram yaban mersini meyvesi özütü taşıyan kapsül verilirken diğer gruba etkisiz kapsül verilmiş. Uygulamadan dört ve sekiz hafta sonra göz yorgunluğunun 18 belirtisine (gözde kızarıklık, bulanık görme, gözyaşı, kuru göz, çift görme, göz ağrısı, baş ağrısı ve diğer) ait iki grup arasındaki değişimler çeşitli testler ile tespit edilmiş. Sonuç olarak sekiz hafta sonunda şikayetlerin çoğunda belirgin bir düzelme sağlandığı gözlemlenmiş. Bu süreçte herhangi bir olumsuz etki de görülmemiş.
Mersin bitkisiyle karıştırmayın
Bir konuya dikkatinizi çekmekte yarar var. Ülkemizde siyah-kırmızı küçük meyveler yanlışlıkla yaban mersini olarak isimlendiriliyor. Mesela, pazarda mersin bitkisinin meyvesini yaban mersini olarak sattıklarını görüyorum. Bu çalışmada yaban mersini meyvesi değil özütünü taşıyan kapsüller kullanılmış. Yaban mersini meyvelerinin yararları sadece gözlerle sınırlı değil, şüphesiz.