Son yıllarda ‘Daha fazla et, yağ yiyin’ gibi bilimsel dayanağı olmayan öneriler yüzünden zaten az sebze meyve tüketen çocukların sağlığı tehlikeye girdi.
Taze sebze ve meyve yemenin sağlık açısından ne kadar önemli olduğunu araştırmalar kanıtlamıştır. Ancak son dönemde ‘daha fazla et, tereyağı yemeliyiz’ gibi bilimsel olmayan ve toplumun genel sağlığını tehlikeye atan öneriler nedeniyle çocuklarımızda da taze sebze ve meyve yeme azalmaya doğru eğilim gösteriyor. Özellikle obeziteden korunmada çocukluk çağında taze sebze ve meyve yemenin önemini vurgulayan beslenme bilimcileri; dünyada özellikle batı toplumlarında ve gelişmekte olan ülkelerde her 5 çocuktan 4’ünün düzenli olarak taze sebze ve meyveyi yemediği bildirmektedir. Çocuklarda taze sebze ve meyveyi yememe veya sevmeme nedenlerine bakıldığında; ailelerin çocukları erken yaşta sebzeler veya meyvelerle tanıştırmak yerine hazır besinleri yedirmeye yönelik hatalı davranışlarından dolayı olduğu belirtiliyor.
Diyabeti engelliyor
Çocuklar ne kadar erken yaşta taze sebze yemekleri ve salata, taze meyve ve taze sıkılmış meyve suları ile tanıştırılırsa yaşam boyu günde en az 1-2 porsiyon meyve ve 1 porsiyon sebze tükettikleri gözlemleniyor. Amerikan Beslenme ve Diyetetik Akademisi’nin bilimsel dergisinde yayınlanan Japon bilim adamlarının yaptığı bir araştırmada; günlük beslenmelerinde daha fazla taze sebze ve meyveye yer veren ailelerin çocuklarında diyabet, obezite ve tansiyon gibi önemli sağlık problemlerinin görülmediğini açıkladılar. Bu araştırmada mutfağa ayrılan maliyet değerlendirildiğinde; taze sebze yiyen ailelerin mutfak harcamaları, hazır yiyeceklerle beslenenlere göre yüzde 20 daha az olduğu bulundu.