Yarın başlayacak olan Cannes Film Festivali’nde bütün gözler Türkiye’ye çevrilecek! Türk sinemasının medar-ı iftiharı Nuri Bilge Ceylan’ın yeni filmi “Kış Uykusu”nun Altın Palmiye adayı olması elbette en önemli sebep. Ama beşinci kez Cannes’da yarışmaya seçilip Türkiye’yi şımartmasıyla Türk sinemasının yüzüncü yıl kutlamaları aynı yıla denk gelince dikkat çekici etkinlikler planlandı.
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Cannes Film Festivali’ne çıkartma yapacak! Yaklaşık otuz kişilik bir heyetle festivale katılacak; film endüstrisinin ve medyanın önde gelen isimlerinin davetli olduğu 300 kişilik bir resepsiyon verecek. Türkiye’nin Paris Büyükelçisi Hakkı Akil de festival boyunca Cannes’da kalacak. 16 Mayıs Cuma günü, “Kış Uykusu”nun başrol oyuncuları Haluk Bilginer, Demet Akbağ ve Melisa Sözen’in de aralarında bulunduğu, ünlü oyunculardan oluşan kadrosunun ve yapım ekibinin yanı sıra Bakan Çelik’in katılacağı galasının ardından Grand Hotel’de misafirler ve basın ağırlanacak. Bakanlık resepsiyonu, Cannes Film Festivali’nin ilk günlerine damgasını vuracak. Seçkin davetliler, klarnet ustası Hüsnü Şenlendirici’nin resitaliyle ilk hafta sonuna eğlenerek girecek.
***
Kültür ve Turizm Bakanlığı ayrıca Türk sinemasının 100. yılı vesilesiyle 500 kişilik bir davet de veriyor Cannes’da. Berlin ve Cannes film pazarlarındaki Türkiye pavyonlarını başarıyla idare eden Ankara Sinema Derneği’nin gelenekselleştirdiği, ikramın ve müziğin kalitesiyle her daim bütün film endüstrisinin gözdesi olan Türkiye daveti için bu yıl Bakanlık görkemli bir yer tercih etti ve La Croisette üzerindeki en prestijli mekanlardan biri olan Majestik Beach tutuldu. Özellikle yabancı konukların film müziklerinden sound’una aşina olduğu ve çok beğendiği Baba Zula’nın konseriyle neşe katılacak olan bu davet 67. Cannes Film Festivali’nin en fazla rağbet edilen etkinliklerinden biri olacak kuşkusuz.
Hem “Kış Uykusu”nun yarışmada yer alması hem sinemamızın yüzüncü yıl etkinlikleri nedeniyle tanıtım çalışmalarına da ağırlık verildi. Cannes’da daha çok Hollywood yapımlarının başvurduğu bina giydirme misali reklam yöntemlerini Türkiye de kullandı. Festival mekanları reklam panoları ve afişlerle donatıldı. Her yıl hazırlanan, yeni Türk yapımlarını tanıtan katalog ve DVD’lerde de yüzüncü yıl temasını vurgulayan grafiklere yer verildi. Heyet ziyareti, davetler ve ilanlarla Türkiye sinemasının tanıtımı için çok büyük bir masraf yapıldı.
“Kış Uykusu” ekibi de büyük bir titizlikle hazırlandı festivale. Nuri Bilge Ceylan kısa filmi “Koza”dan başlayarak dört filmiyle Cannes’da yarıştığı için eşi, yönetmen, senarist ve oyuncu Ebru Yapıcı Ceylan ile birlikte o muhteşem keşmekeşe alışık. Yapımcıları Zeynep Özbatur Atakan “Uzak”tan sonraki her filmiyle, “İklimler”, “Üç Maymun” ve “Bir Zamanlar Anadolu’da” ile Cannes’daydı. Avrupa Film Akademisi Eurimages Ödüllü yapımcı Atakan ekibini titizlikle organize etti. İhtiyaç duyabilecekleri her tür bilgiyi yazıya döküp bir ‘Cannes rehberi’ hazırladı adeta! Aralarında görüntü yönetmeni Gökhan Tiryaki, filmin ekibinde hep bir şekilde yer alan Ceylan’ın kadim dostu, yönetmen Mehmet Eryılmaz gibi isimler Cannes’da tecrübeli. ID İletişim’in sahibi Ayşe Barım genç oyuncusu Melisa Sözen’i yalnız bırakmayacak... Barım da Fatih Akın ile çalışmasından Cannes’a aşina. Oysa ilk kez oraya giden bir sinemacı, hele Türkiye’deki gibi izzetüikrama alışıksa, başka hiçbir yerdekine benzemeyen bir kartlar, kurallar, kısıtlamalar şeytan üçgeninde ne yapacağını bilemez!
Festivalin tamamını Türkiye’den sadece bir avuç akredite basın mensubu takip edecek. Bunlar arasında FIPRESCI Jürisi Başkanlığını üstlenen Esin Küçüktepepınar da var. 67. Cannes Film Festivali’nde hakikaten pek iddialıyız bu yıl... Var mı bize Cannes bakan!