Gastronomi turizmi, ülkemizin farklı illerinde mutfak severleri bir araya getirdi. Gaziantep, İzmir, Ankara ve İstanbul’da yapılan etkinliklerle Türk mutfağının önemli isimleri; tecrübelerini, mutfağımızın dünden bugüne gelişimini ve yarınlarını değerlendirdi. Şefler projelerini, mesleki bakış açılarını, fikir ve önerilerini paylaştı. Türk mutfağının kendine has geleneksel değerleriyle yaşatılması mutfak mirasımızın korunması, doğru anlatılması ve geleceğe aktarılması çok önemlidir.
Önümüzdeki günlerde Gaziantep izlenimlerimi sizlere Gaziantep’ten paylaşacağım. Bu hafta Gaziantep Üniversitesi 15 Temmuz Yerleşkesi'nde 'Usta Ellerin Yorumu' ile Gaziantep yemekleri konuşuldu. Gastronomi ve inovasyon zirvesi panelinde şefler, sektör temsilcileri, araştırmacı yazarlar, akademisyenler ve öğrenciler Gaziantep’te buluştu…
'Ustaya Danış' programı ise, İzmir, İstanbul ve Ankara illerinde 3 etap halinde gerçekleştirildi. Tarladan soframıza kadar olan tüm konu ve detaylar tartışılarak bir zemine oturtturuldu. Ürünü iyi tanımak olarak adlandırılan bölümde, panelistler kendi düşüncelerini sohbet şeklinde usta aşçılarla paylaşarak ortak bir noktada buluştular. Amaç olarak mutfak çalışanlarının şeflerin, tükettikleri tüm ürünleri yerinde inceleyerek o ürün hakkında daha fazla bilgi toplayarak yapacakları yemeklerin hem besin kaynağına hem nerede üretildiğine hem de standartlara göre üretilip üretilmediği hususunda bilgi sahibi olmak. Bu proje ile yeni aşçı nesillere de daha kalıcı ve temeli sağlam olan bir mutfak mirası bırakmak hedefleniyor.
Yaptığını yaz, yazdığını yap
Değişen dünyamızın değişen koşullarına da bizler ayak uydurmak zorundayız. Aksi takdirde geç kalmış olacağız. Projenin mimarı 'Biz hazırız, ya sizler' diyen ünlü Şef Rahmi Yılmaz, lezzetli bir hayat diliyorum ve mesleğimizin yaşayan duayen şeflerini onure etmek, onların tecrübelerinden faydalanmak bizler için son derece önemli. Bu organizasyonumuzda da duayen Şefimiz Nevzat Peker ustamızın ölüm yıldönümünü kutlayarak, tüm meslektaşlarımız adına Allah'tan rahmet diledik. Ruhu şad, mekanı cennet olsun.
Türk mutfağının çınarı Hayrettin Meydan
Ustaya danış programının şeref konuğu olan ve mesleğine 50 yılını vermiş ustaların ustası Hayrettin Meydan lezzetleriyle, güler yüzü ile pırıl pırıl ışıldayan kalbinin ekmeğini yiyen, yüreği sevgi dolu, Türk mutfağının örnek ismi hala ilk günkü gibi daha gün doğmadan mutfağına alacağı her ürünü, balığını kendi elleriyle seçen, misafirleriyle tek tek ilgilenen Türk mutfağının örnek kişiliği Hayrettin Meydan Allah uzun ömürler versin.
Ustaya danış programının özellikle İzmir ve TAFED Başkanı Zeki Açıköz’ün adeta yıldızlaştığı ve liderliğini konuşturduğu Ankara etabı amacına yönelik olarak katılımından, gayret ve özverisine disiplinle ve profesyonel bir şekilde başarıyla gerçekleştirilirken ne yazık ki İstanbul etabı tam bir hayal kırıklığı ve fiyaskoya dönüştü. Ama Türk mutfağı yorulmaz önümüzdeki seneye umarım İstanbul’da dersine iyi çalışır ve üzerine düşeni layıkıyla yerine getirir.