Ukrayna’da muhalefetin talepleri, Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç tarafından kabul edilmesine rağmen sokakların hala durulmaması, olayın gerçek nedenini ortaya koymaktadır. Öncelikle Rusya’nın sabırlı tutumu, daha ziyade 7-23 Şubat’ta düzenlenecek Soçi Kış Olimpiyatları’nın sorunsuz başlayıp bitmesi içinmiş gibi görüntü veriyor.
Rus istihbaratına bağlı grupların Ukrayna’da olaylara müdahil olduğuna dair işaretler giderek artıyor. Diğer yandan Avrupa Birliği’nin sürekli olarak protestocuları teşvik ettiği, bunun da ötesinde sokakları terketmemeleri için kendilerine para verdiğine ilişkin iddialar iyice artmaya başladı. Yanukoviç bir süre müdahil olmak istemiyor galiba. Zira Yanukoviç, birkaç gün istirahat etmeye karar verdi. Sorunun siyasi yollarla çözülmesi için Yanukoviç’e baskı yapan ordu, müdahalede bulunmayacağını açıklamasına rağmen, eğer olağanüstü hal ilan edilirse sokağa çıkacak gibi görünüyor.
Öte yandan Rusya’nın, Soçi ile ilgili durumun bitmesini bekliyor ihtimali de giderek güçleniyor. Muhalefetin ise tam olarak ne istediği belli değil. Ayrıca renkli bir muhalefet de söz konusu değil. Ukrayna’nın diğer kentlerine de yayılan protesto dalgasının önüne Yanukoviç taraftarları çıkıyor. Bu arada Ukrayna’da milliyetçi akımlar devreye girmeye başladı. Daha agresif yapılarıyla bilinen bu zümre, Rus karşıtı tavırlarıyla tanınıyor. Aynı zamanda bunlar, İkinci Dünya Savaşı’nda Nazilerin Yahudilere ve Ruslara karşı kullandığı akımlardır. Batı ve Rusya her ne kadar bu olaylarla ilgileri olmadıklarını öne sürseler de tüm işaretler bu savaşın uzun süreceğine işaret ediyor. Ve tarafların Ukrayna’daki kozlarını sonuna kadar kullanacağını gösteriyor.
Olaylar, Ukrayna’nın parçalanmasına kadar gidebilecek nitelikte... Yanukoviç’in tavrını pasif bulanlar da az değil. Fakat gördüğüm kadarıyla Yanukoviç’in sabırlı tavrı, Rusya’nın tutumu dolayısıyladır. Rusya bu durumdan nemalanıp, Soçi Olimpiyatları’na gölge düşürmek isteyen Batı’ya ayrıca koz vermek istemiyor. Bu nedenle biraz farklı tavır izliyor. Bölgede bu olaylar yaşanırken Azerbaycan-Ermenistan sınırında ateşkes bozuldu. Provakasyonu nedeninin Ermenistan tarafı olduğu aşikardır. Bu durum, Rusya’nın Ukrayna meselesinde Batı ile savaşının kasıtlı kullanıldığı ihtimalini ortaya koydu.
Güney Kafkaslarda kesinlikle savaş istemeyen Batı için buradaki hareketlenme hayati anlam ifadeediyor. Rusya’nın etkisinde olan Ermenistan’ın, güçsüz ve savaş istemeyen Ermenistan’ın böyle bir provakasyonu yapma nedeni ve zamanlaması manidardır. Bir siyasi durumda koz paylaşılırken diğer kozlarla da baskı yapma sanatıdır, büyük POLİTİKA. Rusya elindeki tüm fırsatları iyice değerlendirecek gibi görünüyor. ABD’ki neoconların asıl hedefinin Çin olduğunu bilen Rusya için bu, iyi bir fırsattır.
Esas ve büyük hedef olmadığının farkında olan Rusya, kendi tarzından bu nedenle vazgeçmeyecek. Avrupa Birliği’nin Ukrayna’daki olaylarla, farklı bir tarzının olduğunu ortaya koyması da oldukça isterik tavrının bulunduğunu göstermesi de Rusya’nın sabırlı tarzı kadar düşündürücüdür. Soçi Kış Olimpyiatları’ndan sonra Ukrayna’da havaların soğuyacağını anlayan Avrupa Birliği’nin bu nedenle işi oldu bittiye getirme niyeti taşıdığı görünüyor. Rusya Soçi’den sonra, Batı Soçi’ye kadar Ukrayna’nın meçhule giden kaderini belirlemekte ısrarlıymış gibi intiba uyandırmaktadır, MAALESEF...