Uğur Dündar’a dair gerçek hayatta ilk izlenimim Kanal D’denin Mecidiyeköy binasında. Sadece personelin katıldığı bir yılbaşı kutlamasına silahlı korumasıyla inmesi garibime gitmişti.
Bu yazıyı yazmadan önce aranırken Vefa Lisesi’nin Boza Gününe de yine korumalarıyla gittiğine dair bir ibare gördüm. Her zaman gereksiz bulurum böyle şeyleri ama konu bu değil.
Uğur Dündar, Halk Arenası “programını “Umut verici bir değişim ve gelişme olmadığı sürece” yapmama kararı almış.
Eğer “halk istedi, o yüzden yapmaya karar verdik” demezse bir devrin sonudur bu. Artı ve eksileriyle değerlendirilmesi gereken bir devir...
***
Öncelikle Uğur Dündar televizyonculuğu iyi bilir. Mesela kaçırılan Avrasya Feribotuna helikopterden atlama sahnesini ele alalım. Kameramanı yaklaşık 20 kilo yükle indi güverteye ama Uğur Dündar kameradan yansıyanın yaratacağı etkiyi bilen biridir ona göre davrandı.
Arena’nın jenerik görüntülerindeki, arkasında halk varken anons yapan Uğur Dündar görüntüsünü hatırlıyor musunuz? O görüntü, Bakırköy’de, Fatih Altaylı’nın yaptığı Pazartoplantılarından biri sırasında çekilmişti.
Ne Fatih Altaylı ne de Mehmet Ali Birand ile arası hiç iyi olmadı Uğur Dündar’ın. Ama en büyük golü de Ankara’dan getirip Kanal D haberi teslim ettiği Tuncay Özkan’dan yedi. Mesela, bir genel seçim gecesinde (yanılmıyorsam 1999 seçimleri) Kanal D’ye davet edilmediği için TRT’de yayına çıkmıştı.
***
Uğur Dündar kariyerinin başlangıç yıllarında TRT’de yılbaşı programı da hazırladı, Resmi Gazete de çalıştı. Sonra Soğuk Oluk baskını ona şöhretin kapılarını açtı. Programlara baktığınızda aslında en çok gıda imalathanesi baskını görürsünüz.
Fark yaratan en büyük işi ABD’de, o dönem Türkiye’den kaçan Halil Bezmen’in villasına girmeye çalışması ve göz altına alınmasıydı. 28 Şubat dönemi, Uğur Dündar adının muhafazakar çevrelerde en fazla iz bıraktığı dönemlerden biridir, bugün de Dündar aslında o dönemle değerlendiriliyor.
İlginç olan terörün en yoğun yaşandığı ya da beyaz toros kavramının Güneydoğu’ya yerleştiği dönemde, programlarında bölgede yaşananların üzerine gitmemiştir Uğur Dündar.
Gıda baskını ya da organ mafyası gibi işlerle uğraşmıştır daha çok. Siyasi kavgaları hep haber merkezlerinin başında olduğu döneme rast gelir.
Mesela ANAP’tan Başbakan Yardımcısı olan Eyüp Aşık- Alaattin Çakıcı telefon görüşmesini Uğur Dündar döneminde Kanal D Haber yayınlamıştır. Beyaz Enerji dosyası ve benzerleri de...
****
Gelelim sonuca, yıllar önce bir üniversitede düzenlenen ödül töreninde Uğur Dündar da ben de ödül almak için salondaydı.
Bu gibi fazla ödül dağıtılan törenlerde mümkün olduğunca kısa konuşmayı severim, o gün de “Cesaret verdiniz, teşekkür ederim” demekle yetinmiştim.
Sahnede kulağıma eğilip “Bu kadar mütevazı olma” demişti, o günden beri her kısa konuşmamda bu gelir aklıma...
Kimseye haksızlık etmek istemem, Cem Uzan’ın Star Tv’sine transfer olduğu dönemde kendisiyle beraber kanal değiştiren ekibine, işler ters gittiğinde cebinden para ödemişliği de vardır.
Uğur Dündar, televizyonculuk tarihimizde günahı ve sevabıyla çok uzun yıllar ekranda tutunmayı başaran biri oldu bu kesin...
Ama aynı zamanda adını en fazla tartıştırmayı başaran isim de oldu ki bu tartışmaların içerikleri hiç de saygı uyandıracak şeyler değil...