SAĞLIK açısından vücudun asit-baz dengesi, vücut suyunun denetimi ve besinlere tat verme açısından yararları bulunan tuz, besin zehirlenmesi ve besinlerin bozulmasına neden olan bakterilerin büyümesine karşı koruyucu doğal engelleyicidir. Çok iyi antiseptiktir. Ancak tüm bu faydalar ideal düzeyde tüketildiğinde geçerlidir. Günümüzde birçok ülkede günde 9-12 gram kadar tuz tüketildiği rapor edilmektedir. Bu yılda yaklaşık 3.3 ile 4.4 kg kadar tuz demektir. Ülkemizde kişi başı tüketilen tuz miktarı yaklaşık günde 18 gramdır. Bu yılda 6.6 kg. tuz demektir. Birçok Avrupa ülkesinden fazla tuz tükettiğimiz gerçeğini göz ardı etmememiz gerek. İnsanlar genetik olarak 0.25 gramdan daha az tuz tüketmeye programlanmış bir biyolojik sisteme sahiptir. Avrupa’da yapılan araştırmalarda günlük tuz tüketiminin yüzde 70-80’ininin işlenmiş besinlerden geldiğini belirtiyor. Ülkemizde ilk on ölüm nedeni arasında tuz yemeye bağlı hipertansif kalp hastalıklarından ölüm 6. sırada yer alıyor.