Farklı baharatlar kullanarak yemeklerinize lezzet katabilir ve böylece tuz kullanımını azaltabilirsiniz. Baharatlar içerdikleri vitamin, mineral ve organik asitler ile adeta birer sağlık iksiri.
Dünya Sağlık Örgütü sağlıklı yaşam, tansiyondan korunma, kemik kayıplarının önlenmesi ve mide kanseri gibi hastalıklardan uzaklaşmak için sofralardan tuzlukların kaldırılmasını, günlük besinlerle doğal sodyum kaynaklarının alınmasını ve yemeklere besinler dışında 1 silme tatlı kaşığını geçmeyecek kadar görünür tuz kullanımının yeterli olduğunu bildirdi. Ancak araştırmalara göre Türkiye’de tuz kullanımı, önerilen miktarın 2-3 katı. Tuzlu besinleri tercih etmek sonradan kazanılan bir alışkanlıktır. Yemekleri hazırlarken baharat kullanılması ile tuz tüketiminin azaltılabileceği üzerine pek çok çalışma var. Tuza veda etmenin birinci yolu sofra tuzunu azaltmak ve yiyecekleri lezzetlendirecek farklı baharatlarla zenginleştirmektir.
Kanseri önlüyor
Baharatlar hem sağlık hem de lezzet açısından mükemmel çeşnilerdir. İçerdikleri flavon, fenol, saponin gibi glikozitler, alkoloidler, organik asitler, vitaminler, enzimler, mineraller ve uçucu yağlar ile gizli sağlık iksirleridirler. Bu önemli biyoaktif maddeleri içeren baharatlar vücudumuzda kanser önleyici, antimikrobiyal, tansiyon düşürücü, gaz söktürücü, kuvvet verici, afrodizyak, ağrı kesici, bulantıyı önleyici ve yatıştırıcı olarak etki gösterir. Kurutulmuş veya tane olarak; kırmızı biber, kekik, nane, anason, kimyon, defne, sumak, biberiye, sarımsak tozu, hardal, tarçın, karanfil, yenibahar, vanilya, zencefil, zerdeçal, kuş üzümü, çörek otu, reyhan, rezene, adaçayı, fesleğen, mahlep ve safranı beslenmenizde yer verebilirsiniz. Ben danışanlarıma güvenilir markaların et, salata ve sebzeler için özenle hazırlanmış fırın ve salata çeşnilerini hem pratik kullanımı hem de doğru yiyeceğe doğru çeşni seçimini sağlamak açısından güzel bir seçenek olduğunu söylüyorum. Örneğin tavuk için dağ kekikli ve susamlı, baharatlı ve sarımsaklı ya da kekikli ve fesleğenli karışımları yemeklerinizi lezzetlendirmek için iç rahatlığıyla kullanabilirsiniz.