Küresel salgın bizleri evlerimizde oturmaya mecbur ediyor. Ev günlerimizdeki zorunlu durağanlığı aşmanın en pratik yolu da kuşkusuz okumak ve kitaplara yönelmek... Son günlerin polemiği üzerinden söyleyeyim de içimde kalmasın: ‘’Kapağı olan her şey kitap değildir’’. Kitapların içeriği hem onu binbir emekle kaleme alan yazarlar için, hem de o kitabı okuyarak kendi düşünüce seferine anlam katacak okuyucular için çok önemlidir... Gençlerle yakın temas içinde olduğumdan şu günlerde sık sık karşılaştığım ‘’ne okuyalım’’ sorusuna vereceğim güzel ve yeni bir cevap geldi önüme. Prof. Numan Kurtulmuş’un son kitabı ‘’Türkiye’yi Yarınlara Taşımak’’tan bahsediyorum. Yayın dünyamızın saygın işlerine imza atan İz Yayıncılık’tan çıktı.
Modern anlamıyla bir ‘’manifesto’’ diyebilirim bu kitaba, zira küresel paradigma eleştirisi yapıyor ve yeni sistem önerilerine işaret ediyor. Öte yandan ‘’siyasetname’’ de diyebileceğim bir kitap. Ahlak felsefesi ile siyaset felsefesini içiçe anlatan tarzıyla, devlet-birey öngörülerini bütünleştiriyor. Aynı zamanda gençliğimize bir yol haritası da veriyor.
Kitap, adaleti sağlamak konusunda başarısız kalan dünya düzenine önemli sorular soruyor. İki büyük savaşın ve küresel olarak maruz kaldığımız pandemik salgının acılarının var ettiği tecrübelerin eşliğinde, yeni bir dünya barışının yeniden mümkün olup olmayacağı sorusunu; ‘’dünya barışı hepimizin ortak hedefi olmalıdır’’ şeklinde cevaplıyor.
Kurtulmuş, kitabında, yeni bir küresel dayanışma ahlakına da ihtiyacımız olduğunu söylüyor. ‘’Bir yanda tarihte parlak örneklikler sunmuş geleneksel birikim, diğer yanda geleceğe dair yitirilmemiş umut ve sorumluluk bilinci ile Türkiye, kendini daha güçlü bir geleceğe taşırken, yaşlı ve yorgun gezegenimizin barışa dair umutlarını da tazelemektedir’’ diye ekliyor.
Kitaptaki tezli konuşmaların çoğu gençlerle, öğrencilerle, akademisyenler ve düşünce insanlarıyla, ruberu canlı iletişim şeklinde emek verilerek gerçekleştirilmiş. Bu konuşmaların, masa başında önceden belirlenmiş metinler ışığında değil de, dirençli bir iradeyle kalp atışlarının samimiyeti arasında kayda geçirilmiş tezler haline dönüştüğünü söylüyor.
Prof. Kurtulmuş; yeni bir dünya barışı ve küresel dayanışmanın kurulabileceğine inanan bir siyaset insanı. Kitaptaki tezler, “Büyüsü Bozulan Dünyada Yeni Düzen Arayışları’’ ile ‘’Türkiye’yi Yarınlara Taşımak’’ ana eksenleri etrafında kurulmuş.
Dünyaya bakışını; ‘’Tolstoy’a göre yaşlı, Maalouf’a göre paramparça, İzzetbegoviç’e göre fani, Sezai Karakoç’a göre hüsran dolu dünya, kuşkusuz hepimiz için bir sınav yeridir’’ şeklinde özetlerken; ‘’biz; varlığında alem saklı insana saygı duyan bir irfan geleneğinden geliyoruz. İnsan onuru, adalet ve erdem bizim siyasetimizin ana ilkelerindendir’’ diyor.
Geleceğe dair vizyoner bakışını, ilhamını aldığı geleneksel hikmet dünyamız ile bağdaştıran bir bakış açısı bu... Türkiye’yi geleceğin dünyasında etkin bir aktör olarak gören ve hazırlayan bir siyasetçinin, hayata ve insana dair teklifleri ve tezleri...
Okuma Önerisi: ‘’Türkiye’yi Yarınlara Taşımak’’, Prof.Numan Kurtulmuş, İz Yayıncılık.