Bolu özellikle kış aylarında ismini çok sık duyduğumuz bir ilimiz. Kayak severlerin gözde kayak merkezi Kartalkaya başta olmak üzere, Gölcük, Abant kış turizminde her zaman duyduğumuz yerlerdir. Bolu, gezilip görülecek, keşfedilecek yerler, göller, tadılacak yöresel lezzetler, sağlık turizmi, termal turizmi, doğa turizmi, kültür turizmi, spor turizmi, gastronomi turizmi diye uzayıp giden turizmin her alanına elverişli bir coğrafya ve konuma sahip. Ben de Bolu’daydım. Bolu’daki son gelişmeleri, yatırım ve projeleri, kış turizmini Bolu’nun önde gelen isimleriyle konuştum. Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun, Bolu ile ilgili en son gelişmeleri, 2016 yılındaki projeleri, Bolu’nun turizme bakış açışını ve ilk defa benimle paylaştığı Boluwood projesini bakın nasıl dile getiriyor:
SAĞLIK TURİZMİ
“Bolu’ya film platoları kuracağız, film endüstrisinin Türkiye’deki merkezi olacağız. Bu anlamda çok elverişli topraklara ve imkanlara sahip bir il olmanın avantajlarını ve fırsatlarını etkin bir şekilde kullanacağız. Üzerinde durduğumuz kavram Ankara ve İstanbul’un buluşma noktasıyız. Bolu’nun geleceğini planlamada turizm bizim için çok ama çok önemli. Bolu yüzde 65’i orman olan bir bölge ve bilinmeyen bine yakın göl ve göleti içinde barındırıyor. Tıp ve diş hekimliği fakültelerinin katkısıyla sağlık turizminde çok önemli bir merkez olacağız. Spor ve sporcu sağlığı, farklı hastalıkların tedavileri için yapılacak projeler Bolu’muza katma değer katacaktır. 700 yataklı yeni şehir hastanesinin 2016 yılında temelini atacağız. Bolumuz için somut adımlar atmalıyız. Bolu’ya herkesi bekliyoruz.”
2016 yılı ülkemiz için hayırlı olsun. Allah milli irademizin sarsılmaz gücünü, ülkemizin yolunu açık etsin.
‘GELECEĞİ PLANLAMAYA TALİBİZ’
Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ise söze ‘gelecek’ diye başlıyor ve devam ediyor: “Sağlıklı projeler geleceği planlar, biz gelecekle meşgulüz geleceği planlamaya talibiz. Sayın Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan’ın mirası belediyecilik anlayışı ile çıktığımız bu uzun yolda Türkiye’de yaşanabilir kentler sıralamasında dünyada ilk 10’a girmek istiyoruz. Bunun için de birikimimiz, irademiz yeterli bahanemiz yok. Köroğlu gibi destansı bir halk kahramanının iliyiz. Atalarımızdan bu günlere gelen eşsiz doğamızı torunlarımıza teslim etmekle yükümlüyüz. Dört mevsim insan sağlığına uygun doğasıyla tabiatın kalbi Bolu, Abant Gölü’nün 7 katı büyüklüğündeki Seben Gölü, Kartalkaya’dan başlayarak Bolu’ya kadar turizm alanı ilan edildi. Tam bir doğa cenneti olan Bolu, en fazla yaylaya sahip olan tamamen bakir bir bölgedir. Spor turizminin her branşında kamp merkezi olmak istiyoruz. 400 futbol sahası, olimpik spor tesisi, 15 adet golf sahası, su sporları göleti, kışın mukavemet kayağının önemli merkezi Kartalkaya’da ikinci kayak bölgesi, termal turizmi için sıcak suya dayalı yepyeni tesisiler ve daha birçok güçlü projeyle yolumuza devam ediyoruz. Çevreye duyarlı Bolu insanı, Bolu’yu korur çevreye duyarlıdır. Bolumuzla ilgili gayretimiz ve aşkımız el birliği ve dayanışma içerisinde devam edecektir. Sizden önemli bir ricam olacak hakkımda yapılan haberlerde leblebiyi karpuz yazan zihniyetleri kınıyorum. Lütfen leblebiyi karpuz yazmayalım.”
45 BİN KONAKLAMA
2015 yılında kış sezonunda Kartalkaya’da ortalama konaklayan kişi sayısı 45 bin, günübirlik ziyaretçi sayısı 25 bin kişi, Kartalkaya’da toplam 5 otel aralık-nisan ayları arasında hizmet veriyor. Kartalkaya’da otellerde sezonda ortalama konaklama fiyatları kişi başı 220 TL ile 1000 TL arasında değişirken, ocak-şubat ayları yüksek fiyat aralığının olduğu aylar. Hafta sonu fiyatları hafta içine göre daha yüksek. Kayak yapmak isteyenler için her seviyede kayak pisti Kartalkaya Kayak Merkezi’nde mevcut.
BOLU’DA OTEL FİYATLARI NASIL?
Bolu otelleri toplam 9.500 yatak kapasitesiyle turizme hizmet veriyor. Türk turizmi online seyahat acentaları ile küllerinden yeniden doğacak diyen, devletimizin öngörüsüyle yola çıkan ve 4.500 otele doğrudan erişim imkanı sağlayan otelz.com’un Ar-Ge ekibinin Bolu verilerine göre, aralık ayı boyunca Bolu’daki otellere yapılan arama 14.253 adet. 2016 Ocak ayında 1 kişi için en düşük fiyat kişi başı 60 TL, en yüksek fiyat ise kişi başı 3.500 TL.
DEDEDEN TORUNA MÜDAVİMİ OLAN KAYAK MERKEZİ
Grandkartal ve Gazelle Resort & SPA Yönetim Kurulu Başkanı Halit Ergül, Bolu Otelciliğinde ve Kartalkaya’da tecrübeli, Bolulu bir isim. Türkiye’de kayak turizminin öncüsü bir markanın sahibi olan Halit Ergül, kış turizmi ile ilgili tecrübelerini benimle paylaştı: “Kartalkaya güvenilir bir kayak merkezi olarak, dededen toruna müdavimi olunan geleneksel, olmazsa olmaz bir kayak merkezidir. Gerek kar kalitesi, kayak pistlerinin bakımı, Grandkartal Otel’in hizmet ve servis kalitesiyle tercih ediliyoruz. Sürdürülebilir istikrarımızla yüzde 100 doluluk oranlarıyla sezonu geçiriyoruz. 2016 kış sezonunda da yoğun bir talep var. Ayrıca Bolu Karacasu’da bulunan ve bölgemizin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ‘Yeşil Beş Yıldız’ plaketli tek oteli Gazelle Resort & SPA Türkiye’nin en kapsamlı SPA oteli, doğa dostu, ormanın içerisinde şehrin stresinden uzaklaşıp dinlenmek ve yenilenmek isteyenler için çok yönlü kondisyona sahip ve 12 ay boyunca açık. Karaca, ceylan, tavşan, dağ keçisi, geyik, hindi, horoz, kaz, kangal, keklik, Kafkas sülünü gibi hayvanları doğal ortamlarında barındırıyoruz. Otelimize gelen misafirlerimiz ormanda yürüyüş yapıyor, Bolu Gölcük’ü görmeyi, fotoğraf çekmeyi, doğayla baş başa olmayı çok seviyor. Ulaşım kolaylığından dolayı Ankara ve İstanbul başta olmak üzere yakın illerden otelimize gelen talepler bizleri sevindiriyor.”