İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Kore Gyeongju şehri arasında düzenlenen ve kültürlerarası bir köprü olmayı hedefleyen Dünya Kültür Expo 2013 programları çerçevesinde bir de Türkiye-Kore Film Haftası yer alıyor. 12-19 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek film haftasında 17’si Kore, 10’u Türk filmi olmak üzere toplam 27 film gösterilecek. Aynı programda ayrıca Kore’den gelen sinema insanlarıyla görüşme, Türk sinema çevreleriyle buluşma, bir konferans ve karma afiş sergisi gibi çok yönlü etkinlikler de yapılacak. Film gösterileri, Türkiye’de sinemaseverler arasında büyük ilgi uyandıran Kore sinemasından ilk defa bu kadar toplu bir halde seyircinin karşısına çıkacak. Son yıllarda, kendi özgün dilini kurarak dünya sinema çevreleri arasında belli bir ilgiye ulaşan ve festivallerde de başarılar elde eden Kore sineması, dram, komedi, tarihi filmler ve animasyonlarla seyircinin ilgisine mazhar oluyor. Filmler sadece sanat sineması çalışmaları olarak beyazperdeye yansımayacak, ayrıca Kore’de geniş halk kitleleriyle buluşan ticari sinema örnekleri de seyircinin ilgisine sunulacak.
Gösterimlerinin Beyoğlu Majestik sineması ve MSGSÜ Prof. Sami Şekeroğlu Sinema-Tv Merkezi’nde yapılacağı film haftasında, Kore sinemasının dünyaca ünlü yönetmeni Kim Ki-duk, sinemasının çeşitli yönlerini ele alacağı bir konferans sunacak. Koreli ve Türk sinema çevrelerinin buluşması ise Televizyon ve Sinema Filmi Yapımcıları Meslek Birliği (TESİYAP) tarafından koordine edilecek. 12 Eylül akşamı Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda yapılacak açılış töreninde hafta hakkında geniş bilgi, bir sahne gösterisi ve Kore sinemasından Yang-joo Lee’nin Mimarlık 101 adlı filmi yer alacak. 13 Eylül’de Kim Ki-duk, MSGSÜ Prof. Sami Şekeroğlu Sinema-Tv Merkezi’nde konferansını sunacak ve aynı yerde film haftasında gösterilecek filmlerin afiş sergisi ilgilileriyle buluşacak.
Değişik türlerde ve anlatım formatlarında film örnekleri her iki ülkenin sinemasını temsilen beyazperdede görücüye çıkacak ve son yıllarda bu ülkelerin sinemaları hakkında seyirciye kapsamlı bir kanaat sunacak. Hafta boyunca gösterilecek yapımlarda, Kore’den gelen konuklar da film gösterimlerinde seyircilerle birarada olacak. Programda son dönem Kore sineması eserleri şu şekilde sıralanıyor: Açılış filmi, Maskara (Cho Chang-min), Hırsızlar (Choi Dong-hoon), Duresori: Doğunun Sesi (Choo Jung-lae), Kuyudan Yükselen Ay Işığı Hanji (Im Kwon-taek), Aşk Kurgusu (Jeon Kye-soo), Bahçeden kaçan Tavuk Leafie (Oh Seong-yun), Yaratık (Bong Joon-ho), Radyo Yıldızı (Lee Joon-ik), Kral ve Soytarı (Lee Joon-ik), Mavi Gözyaşı Kelepçesi (Jin Young-woo), Toprak Savaşçı Cha-Cha (Ko Wook), Beyaz Atın Efsanesi (Ko Wook), Acı, Zaman, Boş Ev, Fedakar Kız (Kim Ki-duk).
Yerli sinema bu mini festivalde şu şekilde temsil bulacak: Ateşin Düştüğü Yer (İsmail Güneş), Mommo Kızkardeşim (Atalay Taşdiken), Yumurta (Semih Kaplanoğlu), Uzak İhtimal (Mahmut Fazıl Coşkun), Gölgeler ve Suretler (Derviş Zaim), Hayatın Tuzu (Murat Düzgünoğlu), Bir Zamanlar Anadolu’da (Nuri Bilge Ceylan), 120 (Murat Saraçoğlu, Özhan Eren), Lal Gece (Reis Çelik), Pandora’nın Kutusu (Yeşim Ustaoğlu).
Türkiye-Kore Film Haftası’nda tüm gösteriler halka açık ücretsiz olarak gerçekleştirilecektir. Bu haftanın, iki sinemanın son yıllardaki macerasına yakından tanık olmak isteyenler için çok iyi fırsat olduğunu düşünüyoruz.