Bu hafta sizlerle ülkemiz turizminin gündemine dair önemli bir projeyi paylaşacağım. Anadolu Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nazmi Kozak yönetiminde 21 kişilik bir araştırma ekibiyle ülkemizde turizm otelcilik sektörünün son 50 yıldaki gelişimine birinci elden tanık olmuş, kişilerin yaşanmışlıklarını kayıt altına almak amacıyla hazırlanan önemli bir proje. 2012 yılında başlayan ‘Türkiye turizmi sözlü tarih projesi’ Aralık 2015 tarihinde sona erdi. Proje kapsamındaysa ülkemizde turizm ve otelcilik gelişimine birinci elden şahit olmuş 522 kişiyle görüntü ve ses kayıtlı sözlü tarih görüşmesi yapıldı.
Gerçekleştirilen görüşmelerin toplamı 696 saat. Turizm eski bakanlarından bakanlık müsteşarlarına, turizm yatırımcılarından otel müdürlerine, aşçılardan turist rehberlerine, belediye başkanlarından muhtarlara kadar ülkemizin önde gelen bütün turizm bölgelerine gidilerek yerinde sözlü turizm tarih görüşmeleri tamamlandı. Projenin sonuçlarını içeren 7.700 sayfa ve 9 ciltten oluşan kitaplar hazırlandı. Yine proje kapsamında ilk aşamada 4 belgesel hazırlanmak üzere çalışmalar devam ediyor. Ülkemiz adına yapılan turizm çalışmalarına dip not olacak, ülkemiz turizminin gelişimine ve yaşanmışlıklarına dair geleceğe ışık tutacak birçok çalışmaya imza atan bir akademiysen olan Anadolu Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Kozak ile görüştüm.
Ülkemiz turizminin yakın tarihine dair turizm bölgelerinden İstanbul, Alanya, Side, Kuşadası, Marmaris, Akçakoca, Erdek, Kapadokya, Ankara, Fethiye gibi bölgelerinde turizmsel gelişim nasıl olmuş, kimler gelmiş, ilk işletmeler kimler, bu alanda ilk kimler katkıda bulunmuş gibi soruların yanıtlarının arandığı dünyadaki turizm adına yapılmış en kapsamlı proje. Yürüyerek, otostopla, bisikletle, Anadolu’nun gezildiği, evlerin kapısı açılarak misafir edilen turistler, ülkemize gelen ilk öncü gruplar olan sırt çantalı hippiler, İstanbul, İzmir Bursa, Ankara gibi şehirlerimizdeki ilk oteller, pansiyonlar aslında Anadolu’nun öyküsü Türkiye’nin sosyokültürel yapısı turizmimizin dünyaya entegrasyonuyla ilgili birçok ayrıntı deneyim ve yaşanmışlıklar... Ülkemiz turizminin geleceğine dair kapsamlı bir arşiv niteliğinde projelere imza atan başta Prof. Dr. Nazmi Kozak ile ekibine, turizm sektörünün tüm paydaşlarına ve emeği geçen herkese çok teşekkür ederim.
Tatil rezervasyonlarında yüzde 60 artış
2016 yılının ilk 3 ayında tatil.com’un verilerine göre rezervasyon yapan 84.148 kişi yurtiçinde Marmaris, Side ve Belek, yurtdışında ise Dubai, Berlin ve Paris destinasyonlarını tercih etmiş. 2015 yılının aynı dönemindeki rezervasyonlara göre yüzde 60 artış olduğu ve yerli turiste yüzde 50 indirime ek olarak yüzde 15 daha ekstra indirim sağlanmış. Tatilcilerin yaş ortalaması 29, yüzde 52’si erkek yüzde 48’i kadın. Görünen o ki 2016 tatil sezonunda iç turizm oldukça hareketli geçecek ve yerli turist uygun fiyatlarla istediği tatil bölgesi ve otellerde konaklama yapabilecek.