Bu haftaki yazıma başlarken 2017 yılının turizm için verimli bir yıl olacağını sizlerle paylaştığımı hatırlatmak istiyorum. Şuan ki verilere göre 2017 tatil sezonu finali yaklaşırken Antalya’da otel doluluk oranları hala yüzde 100 olarak kayıtlara geçiyor.
Eski Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Antalya Valiliği görevini devraldığında kendisini makamında ziyaret edip, yapmış olduğum röportajı sizlerle paylaşmıştım ve o günden bugüne Vali Karaloğlu, her konuda turizmcilerin yanında en önünde oldu. Antalya’nın tanıtımı için her platformda bulunarak ayak basmadık yer bırakmadı, vatandaşların gönlüne taht kurdu, kendisini canı gönülden kutluyorum. Her zaman olduğu gibi yazılarımda ifade ettiğim ülkemiz turizmi ve farklı sektörlerde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde, devletiyle milletiyle bütünleşmiş, sağlam iradeli, emin adımlarla tüm engelleri tek tek aşarak ilerleyen ekonomisi, yatırımları çoğalan güçlü Türkiye hedeflerine muhakkak ulaşacaktır.
2030 yılına vardığımızda Türkiye’nin süper güç bir ülke olduğunu Allah’ın izniyle hep beraber göreceğimizden eminim.
Dünyada turizmin marka ülkesi olma yolunda zirveyi yakalamamak için hiçbir neden yok. Her yönüyle turizm için elverişli bir coğrafya, tarih, kültür ve genlerimizden gelen Türk misafirperverliği ayrıcalığıyla genç, dinamik, fonksiyonel bir turizm yapısına sahibiz. 2018 ve sonrası için turizm yapılandırmamızı; insan kaynakları, servis ve hizmet kalitesi fiyat politikalarında çok iyi kurgulamalı ve uygulamalıyız. 2017 yılını bir geçiş yılı olarak görüp sadece otelleri doldurmak değil özellikle tercih edilen kaliteli servis, iyi karşılanma, ağırlanma ve uğurlanma hassasiyetlerimizi kaybetmeden turizm ve otelcilik anlayışımızı bizlere yakışır şekilde devam ettirmek için yoğun çaba göstermeliyiz. Bu konuda zincir oteller başta olmak üzere büyük ölçekli, çok yatak kapasiteli otellerimizin örnek teşkil etmesi zincirin halkalarını olumlu yönde etkileyecektir.
Müzelerimize ziyaretçi sayısını arttırmalıyız
Türkiye genelinde müze ve müzelerdeki eser sayılarının artışı söz konusuyken ziyaretçi sayısının azaldığını görmekteyiz.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı müzelerdeki eser sayısı, 2016 yılında yüzde 2,4 artarak 3 milyon 311 bin 359 olurken, özel müzelerde mevcut eser sayısı ise 2016 yılında yüzde 4,9 azalarak 374 bin 250 oldu. Müzelerin sorumluluğundaki taşınmaz kültür varlıklarının sayısı 2016 yılında yüzde 2,8 artarak 103 bin 571 oldu. Müzelerin sorumluluğu altında yer alan taşınmaz kültür varlıklarının en çok olduğu şehir 31 bin 177 ile İstanbul olurken, ikinci sırada 6 bin 675 taşınmaz kültür varlığı ile İzmir, üçüncü sırada 4 bin 376 taşınmaz kültür varlığı ile Muğla ve dördüncü sırada ise 4 bin 338 taşınmaz kültür varlığı ile Bursa yer aldı.
En çok ziyaretçi Konya Mevlana Müzesi’ne…
Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, 2016 yılında en çok ziyaret edilen ilk 10 müze ve ören yeri ise şu şekilde sıralandı.
1 Konya Mevlana Müzesi
2 İstanbul Topkapı Sarayı Müzesi
3 İstanbul Ayasofya Müzesi
4 Denizli Hierapolis (Pamukkale) Örenyeri
5 İzmir Efes Örenyeri
6 Nevşehir Göreme Örenyeri
7 Aksaray Ihlara Vadisi Örenyeri
8 Nevşehir Hacıbektaş Müzesi
9 İstanbul Topkapı Sarayı Müzesi Harem Bölümü
10 Nevşehir Derinkuyu Yeraltı Şehri
Van Gölü Canavarı
Özellikle İranlı turistlerin yoğun ilgisini gören Van’da ki turizm hareketliliği dikkatleri çekiyor. Van Gölü canavarı efsanesi ise Van ile Bitlis illeri arasında yer alan Van gölünde yaşadığı ileri sürülen efsanevi bir yaratık. 1993’yılına kadar adından hiç söz edilmeyen varlığın bugüne kadar gördüğünü iddia eden kişi sayısının 1.000’in üzerinde olduğu biliniyor. Canavarı gördüğünü iddia edenler canavarın 15 metre uzunluğunda, oldukça siyah bir renge sahip, sırtında sivri çıkıntıları olan Plesiosaurus yada Ichthyosaurus benzeri bir varlığa benzetiyor. Bu efsanenin üzerine Van’ın Gevaş ilçesi merkezinde Van Gölü Canavarı anısına yaklaşık 4 metre yüksekliğinde bir heykel dikilmiş. Van kahvaltısı yapıp, Muradiye şelalesi, Akdamar adası, Van kalesi, meşhur Van kedisi evi, Başkale ilçesindeki Vanadokya peri bacaları, Van müzesi, Hüsrev Paşa Camii, Hoşap Kalesi, Halime Hatun Kümbeti başta olmak üzere Doğu Anadolu bölgesinin önemli bir şehri olan Van’a turistlik bir seyahat yapabilirsiniz.
Tatil tadında kalın.