Tatil sezonu açıldı. Tatilcilerin yaz aylarında favorisi olan Ege- Akdeniz Bölgesi yurtiçinde tatil planları yapanların uğrak noktası... Ege Bölgesi'nin gözde turizm merkezleri arasında yer alan Bodrum ve Çeşme’de son durum nasıl diye merak edenler için resort otelciliğin deneyimli ve kendine özgü ekip çalışmasıyla tatilcilere güzel bir tatil yaşatmak için hazırlıklarını durmaksızın sürdüren Alkoçlar Otelleri Ege Bölge Müdürü Erçin Yalçın’la 2018 turizm sezonunu konuştuk. Öncelikle Bodrum ve Çeşme’deki son gelişmeleri sorduk:
* Öncelikle Bodrum'dan başlayalım. Son durum nedir?
" 650 kilometrekarelik Bodrum yarımadası, birbirinden güzel koylara kurulmuş pek çok yerleşim birimi ve plajları ile Türkiye’mizin seçkin ve popüler tatil merkezlerinden biri konumunda. Bodrum'un en popüler ve tatilciler tarafından en çok tercih edilen tatil yerleri arasında Torba, Gümbet, Bitez, Yalıkavak, Turgutreis, Türkbükü, Göltürkbükü, Gündoğan, Ortakent, Gümüşlük ve Akyarlar başta geliyor, Bodrum’a dünyanın ve Türkiye'nin her yerinden misafirler geliyor. 2017 sezonu, yaşanan depremlerden dolayı biraz sıkıntılı geçti. Bu tarz gelişmeler bizlerin motivasyonunu bozmadı. Gerek iç pazar gerekse Avrupa pazarında yeni eventler organize eden Boder tatilcileri yarımadaya çekmeyi başardı. Ot Festivali, Zeytin Festivali, Uçurtma Festivali bunların en güzel örnekleri... Bu eventleri acenteler ve tur operatörlerinin de desteklemesi volümü artırdı. Biz turizmciler geriye değil ileriye bakarız. 2017 sezonu geride kaldı. Bizleri dolu dolu bir 2018 yaz sezonu bekliyor.
Alkoçlar olarak Bodrum'da yaz sezonuna hazırlıklarımız son sürat devam ediyor. Mayıs ayı doluluklarımız yüzde 90’lara geldi, haziran-temmuz-ağustos ve eylül aylarında yüzde 98 doluluklara ulaşır. 2018 yaz sezonunda Bodrum en çok talep edilen tatil bölgeleri arasında yer alacak. Ancak Bodrumlu turizmcilerin inovasyon ve Ar-Ge konularında kendilerini biraz daha geliştirmeleri görüşündeyim.
Özellikle 2018 sezonuna çok hazırlıklı olmak gerekir. Kaliteli hizmet, vizyon, konsept anlayışlarının da geliştirilmesi gerek. Kısacası kaliteden taviz vermeyenler, misafirine ve personeline sahip çıkanlar sezonu iyi kapatır. Bu sezonu doğru yönetenler, 2019 sezonunda da doğru proje, doğru yatırımla ve tanıtım faaliyetleriile daha dolu dolu bir sezon geçirir. Bodrum geneline baktığımızda yüzde 50 iç pazar, yüzde 40 Avrupa pazarı, yüzde 10 diğer ülkelerden misafir çekmektedir.
Bu vesile ile sizin sayenizde bir de önerimi iletmek isterim. Gümüşlük girişten-Bodrum Torba kavşağına kadar olan yollar aşırı virajlı ve tehlikeli. Özellikle Karayolları, bazı kontrolsüz kavşaklara trafik ışıkları koymalı. Işık sayısını artırarak ve kasisler koyarak hızlı giden sürücüleri yavaşlatmış ve olabilecek kazaların önüne geçmiş olurlar.
* Peki Çeşme turizminde son durum nasıl?
İzmir'in Çeşme ilçesinde 2018 yaz sezonu hazırlıkları tamamlandı. Otellerdeki doluluk oranları özellikle Ramazan Bayramı ile birlikte sezon sonuna kadar yüzde 100'ü geçeceği düşüncesindeyim. Çeşme-Alaçatı ve diğer beldeler Antalya'dan sonra en çok tercih edilen tatil beldelerinin başında geliyor. Bu yüzden de Ege'nin incisi Çeşme-Alaçatı’ya talep çok fazla. Yaz sezonunda 13 bin olan yatak kapasitesi ile Çeşme-Alaçatı özellikle 6-8 Nisan tarihleri arasında yapılan ot festivalinde yüzde 100 doluluk yaşadı. 2018 yaz sezonu için de talep çok fazla ve devam ediyor. Güzel günler göreceğiz. Özellikle ABD ile vize sorununun aşılması, rezervasyonları bir anda artırdı. Geçen yılların aksine bu yıl yüzde 40 oranında tüm Türkiye'de artış bekliyoruz. Hatta Antalya'daki oteller, tamamen Rus ve Avrupalı turistlere pazarlarını endekslemiş durumdalar.
İhalesi yapılan havaalanı sonrası misafir ivmesi artacak. Çeşme- Alaçatı bölgesinde 3 termal proje devreye girdiğinde ve Alaçatı, Ilıca ve Şifne bölgelerindeki tesisler de tamamlandığında Çeşmenin dönüm noktası olacaktır.Çeşme özellikle de Alaçatı, Türkiye'nin Cannes’i bana göre. Bu projeler ve planlar sonrasında Cannes’i geçeceği inancındayım. Dünyaca ünlü Cannes'i biz neden Çeşme ve Alaçatı ile geçmeyelim?
Kısacası 2018 sezonu Çeşme, Alaçatı ve diğer beldeleri ile yüzde 100 doluklarla geçecek. Benim tek nacizane tavsiyem Alaçatı içinde yeni açılan birçok yeni butik otel, hizmet kalite, vizyon, konsept konularına dikkat etmeliler. Son olarak bu güzel beldemizin sokakları ve plaj temizliklerine hep birlikte daha çok dikkat etmeliyiz. Ot Festivali sonrası her yer çöp içinde kaldı. Ayrıca Ot Festivali dönemi yoğun yüklenmeden dolayı elektirik kesintileri yaşandı. bu konuda kurum ya da kurumlardan çözüm üretmesini bekliyoruz.