Ülkemizin Cumhuriyet’le yaşıt olması hasebiyle en eski kuruluşlarından biri olan Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu, son dönemde gerçekleştirdiği kültür ve sanat etkinlikleriyle göz dolduruyor. Kurum başkanı Dr. Bülent Katkak’ın heyecanlı girişimleriyle konser, konferans ve film gösterimleri, kurumun Seyrantepe’deki geniş bahçe içinde bulunan merkezinin salonunda dinleyici ve seyircilerle buluşuyor. Bizim yürüttüğümüz ve Cumartesi akşamları perdeye yansıyan film gösterimleri önce Sidney Lumet’in 1957 yapımı, klasikleşmiş hukuk ve adalet filmi, bir oda sineması örneği olan 12 Öfkeli Adam’la başladı. Gösterimden sonra film hakkında konuşma yaptığımız program, İranlı ünlü yönetmen Mecid Mecidi’nin, yoksulluk, diğergamlık, sevda ve irfan üzerine çok değerli bir çalışması olan Baran’la (2001) devam etti. Sonrasında, yapılan soruşturmalarda birçok kez dünyada bütün zamanların en iyi filmi seçilen, Orson Welles’in 1941 yapımı, bir insanın çocukluktan yetişkinliğe, ölümüne hayat çizgisinden Amerika’nın sosyal yapısına ışık tutan ve sinema dili bakımından o güne kadar en yetkin imgeleri ihtiva eden Yurttaş Kane gösterildi. Geçen Cumartesi, Humphrey Bogart’ın rolüyle nerdeyse ikonografik olarak öne çıkan, Michael Curtiz’in 1942’de çektiği Casablanca seyirci karşısına çıktı.
İlk olarak Türk Seyyahin Cemiyeti adıyla Reşit Saffet Atabinen tarafından kurulan Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu, yıllar boyunca turizm, kültür ve otomobil alanlarında çalışmalar yapmış, kongre ve konferanslar düzenlemiş, kitaplar yayınlamıştır. 1978 yılından itibaren o dönemki başkanı Çelik Gülersoy’un insiyatifiyle restorasyon çalışmalarına başlayan kurum, başta Sultanahmet (Yeşil Ev ve Soğukçeşme Sokağı konakları) olmak üzere Yıldız (Malta ve Çadır Köşkleri) ve Emirgan parklarındaki (Sarı, Beyaz ve Pembe Köşkler) köşkleri ve Çubuklu’da Hıdiv kasrını yeniden hizmete açmış, Çamlıca tepesinin düzenlemesini gerçekleştirmiştir. Sahasında çok geniş bir kütüphaneye sahip olan kurum, üç aylık kültür dergisi Turing’i çıkartmakta ve Balkanlar da dahil olmak üzere kültür gezileri düzenlemektedir.
Geçen Aralık ayında iki yıllık bir tasnif ve değerlendirme sonucu hizmete açılan Turing Merkez Kütüphanesinde onbeşbin civarında genel konular, felsefe, psikoloji, din, toplum bilimleri, dil ve dil bilimleri, hukuk, iktisat, doğa bilimleri, sanatlar, edebiyat ve retorik, coğrafya, tarih ve yardımcı disiplinler alanlarında Fransızca, Türkçe, İngilizce, Almanca ve Osmanlıca kitap, ansiklopedi ve çeşitli haritalar bulunmaktadır. Kitap başlıklarına turing.or.tr internet sitesinden ulaşılabilmektedir. Turizm ve otomobil sporları alanlarında çalışmalar gerçekleştirmek üzere kurulan kurumun kültür ve sanat alanına da yönelmesi bir zenginlik olarak durmakta, yapılacak farklı faaliyetlerle başta gençler olmak üzere kültürel anlamda gelişimimize nice katkılar yapması dileğimizdir.