19-20 Aralık tarihlerinde Tokyo Yunus Emre Kültür Merkezi’nde, ‘Türk Sinemasının 100. Yılı’ çerçevesinde bir program düzenleniyor. Filmlerin ve bir panelin yer alacağı programda, Türk kültürüne ilgi duyan Japon sinemaseverlerle bir araya gelinip fikri alışverişte bulunulacak. Programda gösterilecek filmler, Atalay Taşdiken’in Mommo Kızkardeşim, Çağan Irmak’ın Babam ve Oğlum ve Mahmut Fazıl Coşkun’un Uzak İhtimal olarak belirlendi. Tokyo United Cinema’da gala filmi olarak Uzak İhtimal’in gösteriminden sonra yönetmen seyircilerden gelen soru ve yorumlara karşılık verecek. Türkiye’den Ali Murat Güven, Mahmut Fazıl Coşkun ve benim katılacağım panelde ayrıca Japon Film Enstitüsü’nden Prof. Ishizaka Kenzi ve Uluslararası Tokyo Film Festivali yarışma bölümü program yöneticisi ve film yapımcısı Yoshihiko Yatabe konuşacaklar. “Avrasya Sineması Bağlamında 100. Yılında Türk Sineması” başlığı altında düzenlenecek panelde, Prof. Ishizaka Kenzi “Uzak İhtimal Hakkında”, Yoshihiko Yatabe “Japonya’da Türk Filmleri”, Ali Murat Güven “Türk Sinemasının Bugünü”, Mahmut Fazıl Coşkun “Uzak İhtimal” ve ben de “Türk Sinemasının Kısa Tarihi ve Temel Taşları” adlı sunumları gerçekleştireceğiz.
***
Programın düzenleyicisi Yunus Emre Enstitüsü, ülkemizdeki yabancı kültür merkezleri gibi yurtdışında Türk kültür merkezlerini koordine eden bir kurum. Yurtdışında otuzu aşkın kültür merkezinde, eğitim ve öğretim çalışmalarının yanı sıra kültürel ve sanatsal faaliyetler yürütmekte ve bilimsel araştırmalara destek verilmektedir. Şu an itibariyle Afganistan (Kabil), Arnavutluk (Tiran, İşkodra), Almanya (Berlin, Köln), Avusturya (Viyana), Azerbaycan (Bakü), Belçika (Brüksel), Bosna-Hersek (Saraybosna, Mostar, Foynitsa), Cezayir (Cezayir), Fas (Rabat), Fransa (Paris), Güney Afrika (Johannesburg), Gürcistan (Tiflis), Hollanda (Amsterdam), İngiltere (Londra), İran (Tahran), İtalya (Roma), Japonya (Tokyo), Karadağ (Podgorica), Kazakistan (Astana), Kosova (Prizren, İpek, Priştine), Makedonya (Üsküp), Macaristan (Budapeşte), Lübnan (Beyrut), Mısır (Kahire, İskenderiye), Polonya (Varşova), Romanya (Bükreş, Köstence), Rusya (Tataristan-Kazan) ve Ürdün’de (Amman) bulunan kültür merkezlerinde, Türkçe kurslarının yanında Türk kültürüyle ilgili seminer, konferans, sempozyum ve paneller düzenlenmekte, kültür ve sanat dünyasının önemli isimleri davet edilmektedir.
Prof. Hayati Develi başkanlığındaki Enstitü, yıllardır Türkiye’de tanık olduğumuz ve bir yerde kendi kültürel fonksiyonları bakımından takdir ettiğimiz diğer ülke kültür merkezlerinin bir tür karşılık düşümü olarak, yurtdışında Türkçe eğitimi başta olmak üzere kültürümüzün değişik veçheleriyle ilgili programlar icra etmekte, az bilinen ya da değişik çerçevelerde algılanan kültürel varlığımızı kendi değerleriyle tanıtma cihetine gitmektedir. Bu amaçla ayrıca kimi mini konserler düzenlenmekte, sergi çalışmaları da yapılmaktadır. Çıkardığı yayınlardan Yunus Emre Bülteni’nin, örneğin, ‘Türk Sineması 100 Yaşında’ kapaklı Ekim 2014 sayısında, Dr. Ali Karadoğan’ın “Yüzüncü Yılda” yazısı, Yeşilçam filmlerinin afişlerinin yeraldığı sayfalar, Arnavutluk Durres Film Festivali’nde onur ödülü alan Türkan Şoray, Frankfurt Türk Film Festivali’nde Güven Kıraç, Alican Sekmeç ve
Serap Gedik’in katıldığı Türk Sinemasının 100. Yılı Paneli ve İskenderiye Akdeniz Ülkeleri Film Festivali’nde Engin
Çağlar ve benim katıldığım 100. Yıl söyleşisi, ayrıca Engin beyin festivalle ilgili intibalarını ihtiva eden yazısı sinemayla ilintili mini bir dosya olarak göze çarpıyor.