Türkiye’de 30 milyon kişi halk arasında guatr olarak bilinen tiroidin pençesinde. Metabolizmayı kontrol eden hormonu ilacın yanı sıra besinlerle düzenleyebilirsihiz.
Çoğu kişi troid hastalığından bihaber yaşıyor. Aşırı yorgunluğunu mevsim değişikliğine, saç diplerindeki kuruluğu kepek var saçımda diyerek geçiştiriyor. Aslında deride kuruluk, deride pul pul dökülmeler, saç diplerinde kabuklanma şeklinde kuruluk, saç kalitesinde değişiklik, sinirlilik, çabuk yorulma ve kilo artışı veya azalması gibi şikayetleriniz varsa troid hastası olmanız çok yüksek.
Tedavide spor faktörü
Ayrıca zayıflama sürecinde karşılaşılan tiroid rahatsızlıklarında beslenme ve fiziksel aktivite oldukça önem taşıyor. Metabolizmanın çalışmasını kontrol eden ve yaşamsal fonksiyonlar için gerekli olan tiroit hormonları eğer düzensiz salgılanırsa ciddi rahatsızlıklara yol açabiliyor. Tiroid hastaları doktor kontrolünde uyguladıkları ilaç tedavisinin yanı sıra yaşamları boyunca beslenmelerine de dikkat etmek durumundalar.
Tüketecekleri yiyeceklerin çeşit ve miktarı hormon seviyelerini etkileyebilir. İşte bilimsel gerçeklerle troid hastaları için araştırma sonuçlarına göre beslenme önerileri.
Hangi tuz faydalı
-İyot, tiroid fonksiyonları için olmazsa olmaz bir mineraldir. Eğer ihtiyacımızdan fazla iyotlu yiyecek yersek otoimmün tiroid hastalığına neden olabilir. Hipotiroidi olanların iyotlu tuz, hipertiroidi ve nodüler guatırı olanların aşırı iyot alımında hashimato tiroidi oluştuğu için iyotsuz tuz yemeleri gerekir. E vitamininden zengin beslenmede iyodun emilimini artırır.
-Doymamış yağ asitleri, tiroid fonksiyonlarını düzenliyor. Haftada en az 2 kez balık, diğer günlerde ise derisiz tavuk, hindi, yağsız kırmızı et tüketin.
-Çinkodan zengin badem, deniz ürünleri, et, karaciğer, tavuk, hindi, fındık, ay çekirdeği ve süt, tiroidi dengeliyor.
-Selenyum minerali de tiroid hormonu için önemli rol oynar. Balık, karides, ciğer, hindi ve dana eti, mercimek, mantar, selenyum kaynağıdır.